Велики българи се борят със спонтанните аборти

Д-р Георги Станулов от МЦ “Афродита” дава ценни съвети на бъдещите майки

Велики българи се борят със спонтанните аборти | StandartNews.com
  • Внимателно трябва да се проследяват трите периода на бременността, първите седмици са най-важни

Още в първия момент, в който жената разбере, че е бременна, е изключително важно да предприеме стъпки за проследяване на бременността. Въпреки цялата налична информация, с която разполагаме, все още се случват спонтанни аборти по отстраними причини. Загубата на така желаното бебе оставя горчив отпечатък в съзнанието на семействата за цял живот. Този факт ни накара да потърсим компетентното мнение на най-добрите в областта на стерилитета и проблемното забременяване. След задълбочено проучване в областта стигнахме до извода, че специалистите от медицински център "Афродита" са с най-добра успеваемост, изчислена като брой раждания от ин витро процедури за изминалите три години. Точно поради тази причина се обърнахме към тях като най-успешните професионалисти в тази област. Днес ви представяме полезни съвети от д-р Георги Станулов, който е част от екипа на МЦ "Афродита". Така че, мили бъдещи майки, започваме:

  • Д-р Георги Станулов от МЦ “Афродита” дава ценни съвети на бъдещите майки

 

- Д-р Станулов, Вие сте един от най-добрите специалисти в областта на ин витро оплождането. Каква е причината да смятате за толкова важна и пренаталната медицина?

- Откакто положих Хипократовата клетва, целта ми е да помагам на семейства, борещи се с безплодие, като давам всичко от себе си. С гордост заявявам, че с екипа на Медицински център Афродита успяваме да преборим този проблем при повечето семейства. Грижите ни обаче не спират до тук. Не са малко случаите, в които достигаме до мечтаната бременност, но жените губят плода си преди раждането. Стремежът да сбъдна мечтата и на тези семейства е причината да отделям такова внимание и на пренаталната медицина.

- Какво е пренатална медицина?

- Пренаталната медицина представлява дял от медицината, който се занимава с вътреутробното развитие на най-малките ни, още неродени пациенти.Внимателно трябва да се проследяват трите периода на бременността. Първият етап е две седмици след зачеването и е известен като герминативен. Вторият период обхваща третата до осмата седмица от развитието на плода и се нарича ембрионален. Третият етап се нарича фетален и започва от деветата седмица до раждането.Обикновено специалистите по фетална медицина могат да установят дали плодът е с нарушения в структурата на ДНК или хромозомни аномалии, което е предпоставка за генетични заболявания.За мен герминативният и ембрионалният период определено са по-важните отколкото феталният, защото при тях се формира и изгражда организмът и е напълно възможно тези дефекти да се избегнат.

- Повечето хора свързват пренаталната медицина с прием на витамини. Това ли всъщност представлява тя?

- Разбира се, че не. Ако беше толкова лесно, щях да предписвам само нужните витамини и нямаше да инвестираме в толкова скъпа апаратура в МЦ Афродита.Пренаталната медицина е най-важната част от процеса за подготовката, износването и раждането на здраво бебе. Опитният акушер-гинеколог в пренаталната диагностика във всеки един етап от проследяването на бременността преценява рисковете при бременната и ембриона. Тогава към екипа може да се присъединят други специалисти като психолози, ендокринолози, генетици, имунолози. Акушер-гинекологът е фигурата, която движи целия процес за ранно откриване и контролиране на някои специфични заболявания - както при пациентката, така и при плода. Ако някой подценява целия процес и пренебрегва специфичните случаи, това може да има пагубни последствия

- Кое е основното в пренаталната грижа?

- Пренаталната грижа е изключително прецизна и тънка материя в медицината. Все по-често наблюдаваме пренебрегване и неглижиране на жените в първите седмици на бременността или още по-лошото натрупване с ненужни изследвания или добавки, които нямат никакво място в режима на бременната. Всеки проблем се нуждае от различно лечение. Правилната медицинска и специализирана преценка на всеки случай е задължителна, строгият медицински утвърден подход е особено важен при трудните случаи. Няма нужда, дори съветвам да се избягва прилагане на странни добавки, които нямат научна и медицинска оценка.Повтарящите се спонтанни аборти и многобройните неуспехи след ин витро са сред най-сложните проблеми пред акушер-гинеколозите днес. В МЦ "Афродита" пациентите биват обгрижвани от най-добрите специалисти, които са не само изключителни в сферата на ин витро, но и в оперативната гинекология, те непрекъснато се доказват в операционната, постигайки успех в лечението на значителен брой жени. Ръководителят на ин витро блока при нас е точно такъв специалист. Доктор Баев е един от най-добрите на Балканите в тази област. За Георги Дойчев - нашия ръководител на лабораторията - говорят неговите резултати.

- Кое бихте определили като основна ваша професионална цел?

- За мен най-важното е жената да излезе от родилния дом със здраво бебе. Професионалната ми цел е намаляване, а в бъдеще и изкореняване на тежките заболявания, които могат да се предотвратят с помощта на адекватна пренатална грижа.В колективен аспект желаем да изпълним каузата, която ние всички в Медицински център "Афродита" сме си поставили, а тя е да направим София част от групата на най-развитите градове в сферата на регенеративната медицина в света до 2030 година.

Д-р Георги Станулов е сред най-добрите гинеколози в България. Той е работил дълги години в клиники в Австрия, Великобритания и Гърция. Част е от екипа на МЦ "Афродита" - най-големият център за регенеративна медицина в България. Преди броени дни МЦ "Афродита" беше награден като "Ин витро клиника на годината". Клиниката има многобройни номинации и награди в страната и чужбина. Тя е в тясно сътрудничество с най-големите генетични лаборатории в САЩ, Великобритания, Франция и Италия и се смята за символ на качество у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай