Сряда,

VeggiePlate – порция здраве, поднесена с грижа и за планетата 

От: Стандарт -
VeggiePlate – порция здраве, поднесена с грижа и за планетата 
A
A
A
  • VeggiePlate e специален метод за балансирана диета на растителна основа, разработен от експерти нутриционисти на Нестле
  • Здрав дух, в здраво тяло на здрава планета – това е философията зад  метода Veggie Plate

Не е необходимо непременно да сме вегетарианци, за да го следваме – той е разработен за всички, които искат да се хранят балансирано и да включат повече храни на растителна основа в седмичното си меню като по този начин се погрижат за собственото си здраве и за здравето на планетата.

Създаден под формата на чиния, методът Veggie Plate е лесен за разбиране и следване. Чинията е разделена на три сегмента - 50% зеленчуци, 25% растителни протеини от бобови растения, ядки и семена и 25% пълнозърнести продукти и картофи, които ясно показват оптималните пропорции и правилните комбинации между различните групи храни на растителна основа, така че всяка порция да е добре балансирана и да осигури необходимите протеини.  В указанията си VeggiePlate напомня колко е важно всяко хранене  да е съчетано с правилна хидратация и прием на здравословни растителни мазнини и плодове.  

Меню, базирано основно на храни от растителен произход, се появява за първи път преди 10 години с публикуването на книгата на Дон Блантър "Флекситарианската диета: Предимно вегетариански начин да отслабнете, да бъдете по-здрави, да предотвратите появата на болести и да добавите години към живота си".

Такъв вид хранене  според експертите нутриционисти носи множество ползи за организма като повишава приема на фибри, витамини, минерали, антиоксиданти и  ненаситени мазнини и намалява риска от затлъстяване,  диабет тип 2,  сърдечно-съдови заболявания и  рак на дебелото черво. Флексетарианската диета не изключва напълно на животинските продукти, които също имат своята роля в балансираното хранене, но препоръчва те да се консумират умерено и правилно приготвени  като  се  избягват преработени меса.

За оптималния баланс е добре да се приемат плодове и зеленчуци в различни съотношения поне 3 пъти на ден като се съблюдава консумацията на хляб, картофи и зърнени храни, които са богати на въглехидрати  да е в точните количества спрямо калорийните нужди на организма.

Според данни на НСИ консумацията на месо в България нараства през последните две години на пандемия. В същото време страната ни е на дъното на ЕС по количеството консумирани плодове и зеленчуци, показва статистика на Евростат. Едва около 37% от българите са консумирали плодове всеки ден и 45 на сто зеленчуци, докато средният процент за ЕС  е 64% , достигайки до 85% в Италия, която е начело на класацията. Небалансираното хранене е една от причините България да бъде на първо място по смъртност от сърдечно-съдови заболявания в Европа.

"Заедно с NutriPlate за деца, VeggiePlate е част от усилията и мисията на Нестле да помогне за подобряване на качеството  на живот като предоставя разнообразни и вкусни опции за тези, които искат да се хранят балансирано. Veggie Plate е система от гъвкави препоръки, които са лесни за следване и могат да се превърнат в траен навик за всички, които по различни причини, свързани със здравето и опазването на околната среда, търсят да включват в ежедневието си повече храни от растителен произход и да станат флексетарианци.  С Veggie Plate  това се постига по лесен и балансиран начин, без компромиси с вкуса и хранителните нужди. Системата помага да се приготвят разнообразни ястия, изцяло от зеленчуци, които осигуряват всички необходими макронутриенти (протеини, въглехидрати, мазнини), и добра порция микронутриенти (витамини и минерали). Колко ястия на растителна основа искаме да включим в седмичното си меню зависи от нас и нашия начин на живот", казва Николета Тупита, нутриционист-диетолог в Нестле.

VeggiePlate е безценен съветник, който ни помага да включим в седмичното си меню повече ястия от  растителен произход в оптимални пропорции и подходящи комбинации, така че храненията да са балансирани, разнообразни и вкусни.

VeggiePlate може да се изтегли от уебсайта и  представлява ръководство за количество, вдъхновение и разнообразие. Подходящ е както за вегетарианци и вегани, така и за всички, които искат да се хранят по-балансирано и да се погрижат за планетата, знаейки, че това, което слагаме в чинията си, оказва пряко въздействие върху околната среда


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички