Ваксина срещу грип и Ковид? Обявиха кога ще дойде

Коментар на изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов

Ваксина срещу грип и Ковид? Обявиха кога ще дойде | StandartNews.com

Европейската агенция по лекарствата (EMA) работи за евентуално разрешаване за употреба на адаптирани ваксини през септември. Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов в интервю - част от кампанията "Плюс мен" на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19.

Той обясни, че компаниите производители провеждат предклинични и клинични изпитвания на различни варианти на ваксините - моновалентни, бивалентни, както и различни комбинации на подвариантите на Омикрон.

По думи на Богдан Кирилов към момента най-много данни има за адаптирани ваксини спрямо подварианта ВА.1 на Омикрон, като се очаква първоначално именно тези ваксини да получат разрешение за употреба, а впоследствие и такива спрямо ВА.4 и ВА.5.

На този етап обект на оценка от ЕМА са данните за адаптирани ваксини на двете разрешени за употреба РНК ваксини, от които България очаква доставки септември, посочи шефът на ИАГ.

Той е категоричен, че дори при нововъзникващите варианти на коронавируса разрешените за употреба ваксини продължават да са високоефективни за предотвратяване на хоспитализация, предпазване от тежко протичане на заболяването и смърт.

Според него ранното прилагане на втора бустер доза от наличните към момента ваксини в ЕС е изключително важно за най-рисковите групи, с цел предотвратяване на тежко заболяване и запазване на капацитета на здравната система.

Относно очакванията, че през есента на пазара вече ще има и комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип, директорът на ИАЛ уточни, че изпитванията на такъв препарат са на много ранен етап и не се очаква такава да бъде налична до края на 2022 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай