Четвъртък,

Ваксина срещу грип и Ковид? Обявиха кога ще дойде

От: Редактор -
1309
Ваксина срещу грип и Ковид? Обявиха кога ще дойде
A
A
A

Европейската агенция по лекарствата (EMA) работи за евентуално разрешаване за употреба на адаптирани ваксини през септември. Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов в интервю - част от кампанията "Плюс мен" на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19.

Той обясни, че компаниите производители провеждат предклинични и клинични изпитвания на различни варианти на ваксините - моновалентни, бивалентни, както и различни комбинации на подвариантите на Омикрон.

По думи на Богдан Кирилов към момента най-много данни има за адаптирани ваксини спрямо подварианта ВА.1 на Омикрон, като се очаква първоначално именно тези ваксини да получат разрешение за употреба, а впоследствие и такива спрямо ВА.4 и ВА.5.

На този етап обект на оценка от ЕМА са данните за адаптирани ваксини на двете разрешени за употреба РНК ваксини, от които България очаква доставки септември, посочи шефът на ИАГ.

Той е категоричен, че дори при нововъзникващите варианти на коронавируса разрешените за употреба ваксини продължават да са високоефективни за предотвратяване на хоспитализация, предпазване от тежко протичане на заболяването и смърт.

Според него ранното прилагане на втора бустер доза от наличните към момента ваксини в ЕС е изключително важно за най-рисковите групи, с цел предотвратяване на тежко заболяване и запазване на капацитета на здравната система.

Относно очакванията, че през есента на пазара вече ще има и комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип, директорът на ИАЛ уточни, че изпитванията на такъв препарат са на много ранен етап и не се очаква такава да бъде налична до края на 2022 г.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички