Неделя,

Уникално! Здравното досие влиза в смартфона ни

От: Редакция -
1397
Уникално! Здравното досие влиза в смартфона ни
A
A
A

Мобилното приложение "еЗдраве" осигурява достъп до прегледи, изследвания, рецепти, направления, имунизации, отчетени в Националната здравно информационна система. Приложението е безплатно и скоро ще може да подсеща пациентите, че е време да си изпият лекарствата.

Мобилното приложение "еЗдраве" скоро ще може да ни напомня кога ни предстои планов прием в болница. Рецептите и направленията в него имат специален баркод, който аптеките и лабораториите могат да сканират без да ни искат ЕГН.

"Когато ви бъде създаден документ, било то преглед, рецепта или направление, вие ще получите нотификация. Това е добър механизъм за контрол", каза Борис Костадинов - директор "Софтуерна интеграция, "Информационно обслужване". 

В досието влизат задължителните имунизации и всички лекарства, предписани с електрони рецепти.

"Всяка една хартиена рецепта, попадайки в аптеката, съответният фармацевт, изпълнявайки я, въвежда медикамента в е-досието на този пациент и моментално тази хартиена рецепта става електронна", каза д-р Асен Меджидиев - служебен министър на здравеопазването."Това просто не е вярно. Никога не е имало такова задължение. Нито такива права. Ако хартиена рецепта се вкарва от аптеката, не е ясно какво ще се вкара и кой ще носи отговорност за вкарването", каза Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

"Ние сме равностойни в отговорността си към лекарствената терапия на пациента. И така отговаряме на въпроса - трябва ли да се въвежда това, което той е направил в досието на пациента", каза д-р Иван Маджаров - председател на Български лекарски съюз.

Отварянето на здравно досие през мобилното приложение изисква QR код. Той трябва да се сканира от уебверсията на досието, която за момента е достъпна само с електронен подпис.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията