Понеделник,

Уникална операция в болница "Лозенец"

От: стандарт -
410
Уникална операция в болница "Лозенец"
A
A
A

 

За първи път в България. Уникална  операция с помощта на 3D очила беше извършена в болница “Лозенец”. Това е първата подобна хирургична интервенция у нас, но доктор Владислав Райков има опит с това да работи  в смесена реалност, предаде Нова телевизия.

„Очилата са като шлем -  слагат се пред очите на доктора, има специален визьор, който проектира холограми върху тялото на болния. По този начин ние виждаме къде трябва да бъдат срязани костите, как трябва да бъдат позиционирани имплантите”, посочва  д-р Владислав Райков, специалист ортопед-травматолог в болница "Лозенец".

Така операцията става в пъти по-безопасна.

„Преди това е направен скенер, скенерът е вкаран чрез 3D модели в очилата и те проектират скенера директно върху пациента. Това е нещо като навигация в ортопедията”, разказва д-р Райков.

Той обясни подробно и как работят очилата. „В момента сме заредили целия план на пациента, който оперирам в момента. Това са неговите кости. Виртуалната реалност показва всеки един детайл от костта, хирургът може да я заобиколи, да види детайлите и да ги пусне или изключи”.

Софтуерът може да подравнява изображението с точност до милиметри и да навигира лекаря за детайлите на операцията.  Съвсем скоро се очаква подобна апаратура вече да бъде налична и в  други болници в страната.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички