У нас. Робот отстрани тумор на панкреаса

Операцията се прави за първи път

У нас. Робот отстрани тумор на панкреаса | StandartNews.com

Първата роботизирана операция в България на тумор на панкреаса бе извършена от екипа на проф. Кирил Драганов, началник на Клиниката по Чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия в болница "Токуда", съобщиха от лечебното заведение. 

С робота Да Винчи е извършено частично отстраняване на панкреаса на 59-годишен пациент с невроендокринен тумор. Прецизната минимално инвазивна операция е първа по рода си в страната. Пациентът се възстановява бързо и е изписан без усложнения няколко дни след извършената интервенция.

Диагностиката и предоперативната оценка са направени от екипа на д-р Петко Карагьозов, началник отделение по Интервенционална гастроентерология

Тази диагностична оценка позволява операцията да бъде извършена още по-минимално инвазивно - със съхраняване на далака, който обикновено се премахва при по-разширена хирургия.

Роботизираната интервенция с най-новото поколение на хирургичната система Да Винчи - моделът Xi, допринася за изключително прецизното и качествено изрязване на засегнатата от тумора част на панкреаса и запазване на всички здрави структури.

Възстановяването и следоперативния процес за пациента преминават гладко и без проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай