Трябва ли ваксината за ковид у нас да стане задължителна?

Ако това се случи, държавата трябва да подсигури всички налични ваксини, каза юрист

Трябва ли ваксината за ковид у нас да стане задължителна? | StandartNews.com

България е една от държавите, които имат доста добър задължителен ваксинационен календар. По-големият проблем е, че у нас ваксинационното покритие е изключително ниско за тези ваксини, които не са задължителни. Иска ми се у нас да не се налага имунизацията да става задължителна, а хората сами да решат да си поставят ваксина срещу COVID-19”, обясни д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация в ефира на „Събуди се“ по БТВ по повод задължителното ваксиниране в Европа. 

По време на разговора стана ясно, че имунизирането у нас няма как да стане задължително към момента, защото страната ни не може  да обезпечи процеса. „От юридическа гледна точка е възможно да стане задължителна, ако се променят разпоредбите. Ако обвързваме една ваксина било със стимул или с рестрикции, тя трябва да бъде задължителна. В противен случай няма как да разединяваме обществото за нещо, което по принцип е препоръчително”, коментира  адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова.

По думите й, ако ваксината стане задължителна, държавата трябва да подсигури всички налични ваксини. Освен това трябва и да се осигури оценка на здравното състояние преди имунизация. „Масово наблюдаваме ваксиниране без медицински преглед”, каза още Петрова.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай