Вторник,

Трябва ли ваксината за ковид у нас да стане задължителна?

От: Стандарт -
311
Трябва ли ваксината за ковид у нас да стане задължителна?
A
A
A

България е една от държавите, които имат доста добър задължителен ваксинационен календар. По-големият проблем е, че у нас ваксинационното покритие е изключително ниско за тези ваксини, които не са задължителни. Иска ми се у нас да не се налага имунизацията да става задължителна, а хората сами да решат да си поставят ваксина срещу COVID-19”, обясни д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация в ефира на „Събуди се“ по БТВ по повод задължителното ваксиниране в Европа. 

По време на разговора стана ясно, че имунизирането у нас няма как да стане задължително към момента, защото страната ни не може  да обезпечи процеса. „От юридическа гледна точка е възможно да стане задължителна, ако се променят разпоредбите. Ако обвързваме една ваксина било със стимул или с рестрикции, тя трябва да бъде задължителна. В противен случай няма как да разединяваме обществото за нещо, което по принцип е препоръчително”, коментира  адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова.

По думите й, ако ваксината стане задължителна, държавата трябва да подсигури всички налични ваксини. Освен това трябва и да се осигури оценка на здравното състояние преди имунизация. „Масово наблюдаваме ваксиниране без медицински преглед”, каза още Петрова.

 

 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички