Петък,

Трябва ли да се взима антибиотик при Covid-19?

От: Мартина Суботинова -
466
Трябва ли да се взима антибиотик при Covid-19?
A
A
A

Когато вирусното натоварване е по-малко, катаралното възпаление е по-малко. Но при силно възпаление, бактериалната активност започва почти веднага и антибиотик трябва да с взима. Това каза началникът на Клиниката по нервни болести в НКБ проф. Любомир Хараланов. Той беше гост в "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3. Професорът даде пример с пушачите, които имат хроничен фарингит и трябва да взимат антибиотик при наличие на вирусна инфекция.

Проф. Хараланов разказа, че е изкарал коронавируса леко през пролетта. Приемал е азитромицин. Той е смятал тогава коронавируса за твърде лека болест. Смята, че сега е различен щамът, по-заразен и води до тежки случаи. В клиниката му има случай на здравен специалист, починал от коронавирус.

По отношение на инсулта и коронавируса, той каза, че инсултът е състояние, което може да бъде прекарано леко и много тежко. Минавайки през неврологиите, са придобили букет от бактерии и тези бактерии спят в състояние на занижена активност. Когато се срещнат с друга инфекция, те се активират.

"Тежко болните, общо казано, са изключително предразположени към тежко изкарване на коронавирус и вирусни инфекции по принцип."

Професорът отчете, че клиниката по нервни болести има най-ниска смъртност в страната. Успяват да овладяват белодробните инфекции. Той отбеляза, че самото тежко състояние провокира полиорганната недостатъчност в следствие на коронавирусна инфекция. Възстановяването от инсулт трае месеци наред. Една нова инфекция в този период би сринала пациента.

Водещият Любо Огнянов  сподели в хода на предаването, че е бил пациент на проф. Хараланов. Специалистът отчете, че стресът, когато стане патогенен, може да стане повод за инсулт. По отношение на алкохола, от думите на професора се разбра, че категорично няма здравословна доза "една капачка на ден, колкото да стерилизира лигавицата".


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com