Търсят донори на майчина кърма в София

Банката за майчина кърма в столицата работи от няколко месеца след ремонт на сградата

Търсят донори на майчина кърма в София | StandartNews.com

Банката за майчина кърма (БМК) работи от няколко месеца, след основния ремонт на сградата, за който Столична община отпусна близо 1 млн. лв. В сградата бе извършена бе цялостна подмяна на ВиК, отоплителната и електрическата инсталация, направен бе основен ремонт на помещенията и фасадата на зданието, част от оборудването на банката също бе обновено.

Проблем, както преди, така и след ремонта, обаче е недостигът на донорки, които даряват кърма за нуждаещите се бебета. Директорът на банката д-р Мария Русинова призовава жените, които желаят да станат донори на кърма да се свържат с БМК на тел. 02/822 0930, 02/828 1510 или 02/822 3007.

Събраната кърма се предоставя безплатно на здравни заведения и частни лица за недоносени бебета, кърмачета с алергия към белтъка на кравето мляко или с вродени заболявания, както и на новородени, чиито майки са болни от туберкулоза, диабет, сърдечно-съдови и други заболявания. За нуждаещи се болни бебета или новородени, чиито майки не могат да кърмят по здравословни причини, кърмата се предоставя безплатно. За здрави новородени кърмата е срещу символично заплащане.

В банката има отделение по събиране, съхранение и пласмент на майчината кърма, отделение по пастьоризация и лиофилизация, и лаборатории по микробиология и биохимия. Преди няколко години Столичната община закупи за Банката единствения по рода си в страната апарат "Милкоскен", калибриран за изследване биохимичните показатели на майчината кърма.

Тази година БМК навършва 30 години от създаването си и в нея бе разкрит и кабинет за кърмене, в който младите майки получават подкрепа, съвет и консултация, свързана с кърменето.

Банката за майчина кърма в София е единствена за Западна България, и се финансира само от бюджета на СО. Държавата не плаща за този вид услуга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай