Три големи ползи от ваксините срещу Ковид-19

Общо ваксините са над 40, които се разработват

Три големи ползи от ваксините срещу Ковид-19 | StandartNews.com

Общо ваксините са над 40, които се разработват. Безспорната полза е, че те имат голяма степен на ефикасност. Те осигуряват защита от заразяване и са с ниска вероятност от поява не нежелани реакции. Това каза по БТВ проф. Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз.

"Контингентът, който участва в клиничното изпитване са съответно над 30 и 44 000. Беше лансирано, че ваксината на "Модерна" ще се прилага от 12 до 16 години. На прага сме на взимане на важно решение на Комитета и на ЕК. Ангажиран е изследователският потенциал на цяла Европа.

За ваксината на "Пфайзер" трябва да отговорят на допълнителни въпроси. Единият е да се осветли документацията, след като бъде разрешена ваксината.  Надявам се на 31 декември да имаме разрешение за "Пфайзер". Към 12 януари е предвидено да приключи процедурата за "Модерна", каза той.

По думите му ползата от ваксините е изключително голяма.

"Защо е толкова къса процедурата - имаме огромен здравен проблем за обществото. Не може да има притеснение – използван е прототип на вече съществуваща ваксина.  Ваксината ще се прилага на лица от 18 до 85 годишна възраст, без хората с алергични заболявания.

При много тежки пациенти няма ефект. Става дума за хората, които не са на механична вентилация", допълни специалистът, пише novini.bg.

"Не само хората с алергии, но и лицата под 18 години няма да могат да са ваксинират. Профилът на безопасност на ваксината ще бъде проследяван и анализиран всеки месец.

На първо място за това ще следи производителят, след това Агенцията по лекарствата. Всички държави-членки ще трябва да предоставят всеки месец информация на ЕК", каза той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай