Вторник,

Три големи ползи от ваксините срещу Ковид-19

От: Редактор -
144
Три големи ползи от ваксините срещу Ковид-19
A
A
A

Общо ваксините са над 40, които се разработват. Безспорната полза е, че те имат голяма степен на ефикасност. Те осигуряват защита от заразяване и са с ниска вероятност от поява не нежелани реакции. Това каза по БТВ проф. Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз.

"Контингентът, който участва в клиничното изпитване са съответно над 30 и 44 000. Беше лансирано, че ваксината на "Модерна" ще се прилага от 12 до 16 години. На прага сме на взимане на важно решение на Комитета и на ЕК. Ангажиран е изследователският потенциал на цяла Европа.

За ваксината на "Пфайзер" трябва да отговорят на допълнителни въпроси. Единият е да се осветли документацията, след като бъде разрешена ваксината.  Надявам се на 31 декември да имаме разрешение за "Пфайзер". Към 12 януари е предвидено да приключи процедурата за "Модерна", каза той.

По думите му ползата от ваксините е изключително голяма.

"Защо е толкова къса процедурата - имаме огромен здравен проблем за обществото. Не може да има притеснение – използван е прототип на вече съществуваща ваксина.  Ваксината ще се прилага на лица от 18 до 85 годишна възраст, без хората с алергични заболявания.

При много тежки пациенти няма ефект. Става дума за хората, които не са на механична вентилация", допълни специалистът, пише novini.bg.

"Не само хората с алергии, но и лицата под 18 години няма да могат да са ваксинират. Профилът на безопасност на ваксината ще бъде проследяван и анализиран всеки месец.

На първо място за това ще следи производителят, след това Агенцията по лекарствата. Всички държави-членки ще трябва да предоставят всеки месец информация на ЕК", каза той.

 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички