Тези симптоми не са за пренебрегване

Още 6 симптома, които не бива за игнорираме за коронавируса

Тези симптоми не са за пренебрегване | StandartNews.com

Освен симптомите като суха кашлица и температура, специалистите изброиха още няколко, които са показателни при заразяване с новия вид коронавирус.
Сухата кашлица и температурата са първият сигнал за внимание от евентуално заразяване с коронавирус. Трябва обаче да наблюдаваме внимателно състоянието си, за да не пропуснем някой от другите симптоми, подсказващи, че става въпрос за COVID-19.

Притъпяване на обонянието и вкусовите рецептори
Промяната на вкусовите рецептори и частичната загуба на обоняние са сред леките симптоми на коронавирус, които обаче не бива да се пренебрегват. Според британски лекари, само това е достатъчно, за да се самоизолирате. Според данни от засегнати от коронавируса страни, първите симптоми на заразяването се проявяват именно в очите, носа и гърлото. Загубата на обоняние и на вкус са сред първите симптоми при пациенти с лека форма на коронавирусно заболяване. Затова британските експерти препоръчват, дори при липсата на каквито и да е други симптоми, човек да се самоизолира, за да предотврати разпространението на COVID-19.

Изтощение
Друг симптом е усещането за пълно изтощение, което е характерно и при обикновен грип или настинка.

Психическа умора
Въпреки че не е включена в официалния списък на симптомите за заразяване с COVID-19, някои от пациентите се оплакват от „психическа умора“.
Британска пациентка е споделила, че първите симптоми при нея са били „гъделичкане в гърлото“ и главоболие. Тя се е чувствала изтощена, малко по-късно е установила, че съзнанието ѝ е замъглено.

Загуба на апетит
Загубата на апетит също може да подскаже, че вероятно става въпрос за коронавирусна инфекция. Пациент споделя в мрежата, че не е имал абсолютно никакво желание да се храни – само е лежал в леглото с много висока температура, лека кашлица и болки в гърба в продължение на дни. „Бях напълно изтощен и не изпитвах глад“, казва той.

Стомашни болки
Ако сте се заразил с коронавирус, твърде вероятно е да изпитате и внезапни стомашни болки. Според изследване на американски гастроентеролози, съществува връзка между COVID-19 и храносмилателната система – 48.5 % от 204 пациенти в провинция Хубей са се оплаквали от стомашни болки и разстройство.

Възпалени/чувствителни очи
Също както при алергична реакция спрямо полени, очите започват да се зачервяват и да сърбят. Този симптом трудно може да бъде различен от сенната хрема, но когато бъдат изключени всички останали възможности, възпалените очи най-вероятно са свидетелство за заразяване с коронавирус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай