Тест мери имунитета преди и след ваксината

Той дава информация за количеството антитела в кръвта

Тест мери имунитета преди и след ваксината | StandartNews.com

Нов тест измерва имунитета срещу коронавируса преди и след ваксиниране. Той дава информация за количеството антитела в кръвта. За него разказа доктор Ирена Иванова - Началник на Клиничната лаборатория в болница „Свети Иван Рилски”, пред Нова тв.

ВИЖ ОЩЕ: Голям учен каза колко трае Ковид-имунитета

„Предишните тестове измерваха друг протеин от вътрешността на вируса и по своята същност бяха полуколичествени. Идеята на този нов метод е да може да се измерва постваксиналният имунитет. Тук е и връзката с ваксините, чието действие е точно това - да се синтезират тези антитела срещу тази част на шипестия протеин, т.нар неутрализиращи антитела”, заяви д-р Иванова.

Методът измерва високи стойности на антителата. Диапазонът е между 23 000 и 50 000, възможно е да се достигне и до 80 000, което е доста висока стойност.

„Точно препоръки кой е защитният титър все още няма, трябва време да се натрупат данни. Според литературата, до момента един 100-процентов защитен титър е около 4000 единици на милилитър.

Друг е въпросът колко време тези антитела ще бъдат детектирани. При всеки е различно, в зависимост от това колко време е боледувал и как е прекарал болестта”, обясни д-р Иванова. Според нея, пациентите, които са преминали през болестта безсимптомно, показват стойности от 100 до 500 - ниските стойности. Тези, които са преминали по-тежко през болестта, имат по-високи стойности на антитела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай