Четвъртък,

Ще имаме ли забрана за събирания? СЗО с препоръка заради маймунската шарка

От: Редакция -
1783
Ще имаме ли забрана за събирания? СЗО с препоръка заради маймунската шарка
A
A
A

Световната здравна организация (СЗО) не вижда необходимост да се отменят или отлагат масови прояви това лято заради необичайно големия брой случаи на маймунската шарка. Експерти от организацията заявиха днес, че събиранията на едно място на много хора не ускоряват разпространението на вируса, а от значение е поведението на хората по време проявите, съобщава БТА.

Все пак организаторите на около 800 фестивала из Европа ще трябва да осигуряват информация за рисковете от заразяване с маймунска шарка. "Трябва да повишим бдителността", каза Мег Дохърти от СЗО.

Болестта се предава при близък физически контакт. Въпреки че може да е смъртоносна, тя е лечима, но преминава през фаза с дразнещи обриви по кожата.

Тази година по света са регистрирани близо 5000 случая на маймунска шарка. До сряда, 22 юни, 3308 от случаите са установени в 40 страни извън Африка, сочат данни на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Днес СЗО събра на среща експерти, за да преценят те дали разпространението на маймунската шарка може да бъде счетено за глобална заплаха за обществото. Резултатите от разискванията ще бъдат публикувани по-късно днес или утре.

Според едно изследване патогенът, причинил настоящото разпространение на заразата, е претърпял изненадващо голяма мутация, предаде ДПА.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com