Световноизвестен кардиохирург похвали "Хелвеция"! Лидер в проектирането на болници в Европа

Архитектурно и Строително Бюро ‚Хелвеция‘ е безспорен лидер в проектирането и строителството на болници в Европа

Световноизвестен кардиохирург похвали "Хелвеция"! Лидер в проектирането на болници в Европа | StandartNews.com

Проф. д-р Тиери Карел, световноизвестен кардиохирург от Цюрих:
Архитектурно и Строително Бюро ‚Хелвеция‘ е безспорен лидер в проектирането и строителството на болници в Европа

В средата на февруари имах честта да посетя и консултирам водещата кардиохирургична общност на България – в ‚Сърце и Мозък‘ Плевен и ‚Сърце и Мозък‘ Бургас. Тези два болнични комплекса имат водеща роля в лечението на пациенти с тежки сърдечносъдови заболявания. Там се извършват изключително сложни хирургични операции при най-ниска смъртност. Владо и Данчо [доц. Владимир Корновски и д-р Йордан Красналиев, бел.ред.] са нови върхове в нашата важна животоспасяваща професия – всичко е казано [бТВ, Флагман, Епицентър, Стандарт,  24 часа, Труд], българите са благословени с такива лекари и топ хирурзи.

Познавам в детайли много концепции за изграждане на болници, но този път бях истински очарован от пространствените решения, дизайна и строителните постижения в двете мега-болници ‚Сърце и Мозък‘, даже и в малката специализирана кардиологична болница в Ямбол. Но естествено, далеч не става въпрос само за сградите, а по-скоро за тяхното въздействие върху мотивацията и насърчаването на медицинските екипи. Впечатленията за тях, без съмнение, и на всички пациенти са породени от всеки детайл и всяка особеност на функционалността на модерните съоръжения в Плевен и Бургас. Тези болници дават възможност за възможно най-доброто лечение на всички пациенти в 18 медицински специалности, тъй като са проектирани и построени наскоро от Архитектурно Строително Бюро ,Хелвеция‘ (София, „АСБ“) с водещ проектант и директор арх. д-р Даниела Георгиева.

В Швейцария преди няколко години се запознах с арх. Елена Каменов, основателка и идеен ръководител на АСБ ‚Хелвеция‘  – много съм впечатлен. Ние, лекарите и водещите хирурзи в животоспасяването на деца и възрастни, обожаваме – без преувеличение – архитекти и строители, които проектират и съграждат болници за нас и пациентите, а не за свое собствено увековечаване. Нуждаем се от функционални сгради, които позволяват гъвкавост и подвижност, за да се адаптират към нуждите на лечебния процес и технологиите. Елена е специализирала в Съединените щати и преди това при арх. (Сър) Норман Фостър, във Великобритания, който сега постоянно живее в Швейцария и признава свенливо: „моите млади специализанти постигнаха истинската мисия в нашата професия!“

Написах две препоръки в подкрепа на АСБ ‚Хелвеция‘, които кандидатстват в конкурси за проектиране и изграждане на детски и големи многопрофилни болници в Швейцария и Германия. В Съединените щати и Китай сега започват големите проекти – консултирам редица, но инвестиционните възможности, размахът и рационалните решения трябва винаги да си дават плодотворна среща!

Благодаря Ви за интереса от Бургас и София към моето скромно мнение,

Проф. Тиери Карел

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай