Понеделник,

Съвет: Отлагайте да се заразите с К-19

От: Редактор -
367
Съвет: Отлагайте да се заразите с К-19
A
A
A

„Още не сме минали средата на октомври и вече сме почти на 25 хиляди инфектирани с коронавирус, което беше моят оптимистичен сценарий". Това заяви математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов пред БНР.

През септември математикът предупреди, че до края на месец октомври в страната ще бъдат инфектирани с коронавирус 30 000 души.
„Що се отнася за починалите, броят наистина е голям, но моята прогноза и по тази тема беше октомври да настигнем и подминем броя от 1000 човека", каза още Витанов.

„Това, което ни очаква – ноември ще се комбинира вирусът с другите грипове. 1,375 е базовото репродуктивно число за днес – значи над 1,3, и така стои вече няколко дни, което никак не е добре.

И най-добрата здравна система не може да издържи повече от три-четири седмици на това число, което означава, че епидемията се разраства с бързи темпове и това трябва да бъде спряно. Начинът да бъде спряно е хората да изпълняват тези елементарни мерки", каза професорът.

"Моето изчисление показва, че този вирус бавно отслабва, тоест смъртността намалява. Тоест, колкото по-късно се зарази човек, толкова по-леко ще го изкара. Така че отлагайте да се заразите“, посъветва проф. Витанов.

По думите му в момента 100 души заразяват други 130. 

11.47% е смъртността от КОВИД-19 сред пациентите в болниците у нас за първите шест месеца на пандемията, показва анализ на „Индекс на болниците“, за който са използвани данни на Министерството на здравеопазването.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com