Събота,

Стигнахме ли последния пик? Истината от проф. Аргирова

От: Редактор -
2271
Стигнахме ли последния пик? Истината от проф. Аргирова
A
A
A

„Трудно е да се обвързваме с дати за отпадане на противоепидемичните мерки и зеления сертификат. Всичко почива на данни. Има си принципи, според които се слага карантина, вдига се карантина, дали се пуска локдаун, дали се вдига. Не бива да го обвързваме с дати“. Това заяви пред Би Ти Ви ТВ проф. Радка Аргирова.

Аргирова допълни, че у нас „Омикрон“ се е появил със закъснение, но освен него продължава да циркулира и „Делта“. По думите й в болница „Токуда“ всички тежки пневмонии са причинени именно от предишния вариант на коронавируса, а не от „Омикрон“. Тя каза, че България в момента се намира на гребена на вълната и започваме леко спускане от другата страна.

Относно ултиматума на партия „Възраждане“ зеленият сертификат да отпадне до 20 февруари, Аргирова каза, че се наблюдават данните. „Имаме намаляване на заболеваемостта, обаче имаме един и същи брой интензивни легла, което е мерило за тежестта на инфекцията. В момента те са 614 заети от 1249 общо, което прави около 50%“, каза тя.

„Това, че сме последни по ваксинация непрекъснато предизвиква интерес – най-вече от страна на СЗО, но и от страна на други държави“, каза Аргирова.

„Когато започна имунизация още в началото на 2021 г., тя започна с ентусиазъм и желание. Тогава се появи и един смъртен случай в Катуница, който още преди да сеизясни, премиерът Борисов тогава каза, че спира ваксинацията. За ваксината на „АстраЗенека“ става въпрос. Цяла Великобритания е ваксинирана с нея и нямат никакви оплаквания“, допълни Аргирова.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com