Стана ясно кога идва първият медицински хеликоптер у нас

Това е част от поръчката за шестте нови хеликоптера по Плана за възстановяване и устойчивост

Стана ясно кога идва първият медицински хеликоптер у нас | StandartNews.com

Първият медицински хеликоптер, който ще бъде собственост на България, ще дойде в началото на декември. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков в ефира на бТВ.

„Това е част от поръчката за шестте нови хеликоптера по Плана за възстановяване и устойчивост. Процедурата е в ход. В координация сме с производителя. Сроковете ще бъдат спазени“, посочи Гвоздейков.

„Вече са определени шестте пилота, които заминават за Италия през септември на съответното обучение за типа хеликоптер. С тях заминават и трима инженери за обучение като механици на хеликоптери. Този процес е в срокове. Няма да има закъснение“, допълни още той. 

Георги Гвоздейков посочи, че в работата си по изграждането на система за въздушна помощ ще се опита да надгради постигнатото до момента. 

Във връзка с внесения законопроект от парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“, който предвижда трансформирането на Държавния авиационен оператор в еднолично търговско дружество, със 100% държавно участие в капитала, министърът подчерта, че това е изцяло в интерес на реализирането на проекта за спешна помощ по въздух. 

„Спекулира се, че Държавният авиационен оператор ще бъде като обикновен оператор и може да раздава услугите на всеки. Това не е вярно“, подчерта Гвоздейков. 

По темата с „Българските държавни железници“ (БДЖ) министърът посочи, че се води проучване за наемане на модерни влакове, с които да бъде осигурена качествена услуга на българските граждани. 

„Възложих като задача на ръководството БДЖ и на ресорния заместник-министър в спешен порядък да ми намерят най-добрите възможни оферти за наемане на композиции от четири влака, които да пуснем като експресна услуга по направление София – Варна и София – Бургас“, уточни министърът. 

Той допълни, че това може да се случи най-рано догодина с новия бюджет на страната. 

„Можем да осигурим модерен транспорт за българските граждани. Всичко е въпрос на воля и желание, както и на мотивиран екип, визия и стратегия. Ние сме бенефициент по Плана за възстановяване и устойчивост, по който трябва да получим модерен подвижен състав. По други оперативни програми подобряваме инфраструктурата в държавната железница, която трябва да ни осигури бърз транспорт, с максимална скорост на движение 160 км/ч, включително всички системи за безопасност и управление“, посочи още Гвоздейков. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай