Спешно! СЗО с препоръки към мъжете заради маймунската шарка

СЗО е получила информация за над 18 000 случая на заразени с маймунска шарка от 78 държави

Спешно! СЗО с препоръки към мъжете заради маймунската шарка | StandartNews.com

Предвид факта, че в много страни броят на заразените с маймунска шарка се увеличава, Световната здравна организация (СЗО) за първи път публикува конкретни препоръки за сексуално поведение на хората в най-рисковите групи, предаде ДПА.

По данни на СЗО в 98% от съобщените случаи става въпрос за мъже, които са имали сексуален контакт с множество други мъже. СЗО моли представителите на тази група засега да намалят броя на сексуалните си партньори, да се въздържат от секс с нови партньори, а при секс с нови партньори - да си разменят с тях контакти, за да може, при необходимост, да бъде проследено предаването на заразата.

Въпреки това организацията подчерта, че всеки може да бъде заразен. "Освен предаването по полов път, маймунската шарка може да се разпространява и чрез близък контакт между хората в домовете им, като например под формата на прегръдки и целувки, както и чрез заразени хавлии или чаршафи", заяви днес ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Заразата може да бъде спряна, "ако страните, общностите и индивидите се информират, отнасят се към рисковете сериозно и предприемат необходимите стъпки за спиране на предаването и за защита на уязвимите групи", каза още Тедрос.

По отношение на ваксинацията срещу маймунската шарка, все още има въпросителни във връзка с ефективността на ваксините и относно това кой точно трябва да се ваксинира. СЗО не препоръчва масова ваксинация, а "целенасочена ваксинация на хората, влезли в контакт със заразени с маймунска шарка и хората, изложени на висок риск от контакт, включително здравните работници, някои работници в лаборатории и хората с множество сексуални партньори".

СЗО е получила информация за над 18 000 случая на заразени с маймунска шарка от 78 държави, като над 70% от случаите на заразяване са регистрирани в европейски страни, в много от които досега не е имало случаи на това заболяване. Миналата седмица СЗО обяви епидемията от маймунската шарка за "извънредна ситуация с международно значение".

Източник: БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай