Спешните медици протестират, искат по-високи заплати

В спешните центрове заплатите не са актуализирани

Спешните медици протестират, искат по-високи заплати | StandartNews.com

Служители от Центровете за спешна медицинска помощ в страната излизат на национален протест пред сградата на Министерството на здравеопазването в София.

Основната причина за недоволството е, че в спешните центрове заплатите не са актуализирани, както и средствата за издръжка на самите центрове са крайно недостатъчни.

От националния синдикат "Защита", които организират протеста, твърдят, че въпреки решението на бившия редовен кабинет за отпускане на 22 милиона лева за спешните центрове, парите не са стигнали до работещите в тях.

Конкретните искания на работещите в центровете за спешна медицинска помощ, които поставят от синдиката, са лекар с 2 специалности да получава минимум 2600 лева основна заплата. За лекар с една специалност сумата да е 2400 лева, за фелдшер - 1950 лева, за медицинска сестра - 1800. Шофьорите да започват с 1450, а санитарите - с 1100 лева.

Младите не желаят да работят в спешната помощ, затова над 50% от кадрите там са лекари и сестри в пенсионна възраст, твърди председателят на синдиката Красимир Митов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай