Спасиха мъж след 92 дни интубация

Истинско чудо извършиха лекарите в „Аджибадем Сити клиник"

Спасиха мъж след 92 дни интубация | StandartNews.com

Истинско чудо извършиха лекарите в „Аджибадем Сити клиник". Мъж с Ковид-19 беше изписан здрав след 92 дни интубация и огромните усилия на мултидисциплинарен екип от специалисти. Това съобщи медицинският директор на болницата проф. Иво Петров в интервю за clinica.bg.

Човекът е постъпил в болницата навръх Никулден миналата година. Той е бил хоспитализиран десетина дни след началото на симптомите на инфекцията, като състоянието му е било много тежко. Човекът е имал дихателна недостатъчност и увреждане на 85% от белодробния паренхим. Лекарите веднага започнали да му прилагат антивирусна, антиинфламаторна, антикоагулантна и кислородотерапия по приетия за лечение в отделението протокол –МАТH+.

Заради влошаване на дихателната недостатъчност обаче, пациентът е бил преместен в интензивното отделение на болницата под грижите на д-р Николай Увалиев, който отговаря за КОВИД-зоната. Въпреки приложените терапевтични мероприятия, дихателната недостатъчност е прогресирала, което е наложило интубация и поставяне на механична вентилация с висока инвазивност. Тогава д-р Увалиев е приложил авангарден подход при терапията, което е помогнало за благоприятния изход. Пациентът е бил изписан на 99-я ден от хоспитализацията си в добро общо състояние, без температура и нужда от кислородотерапия.

„Слава Богу, успяхме не само да го екстубираме, но и да го изпишем, което значи, че при правилно и обезпечено гледане - тоест трябва да има не само даване на медикаменти, но и средства за подпомагане на дишането, на циркулацията, можем да се справим. Та с огромните усилия на екипа успяхме да спасим този млад пациент", каза проф. Петров. Той подчерта, че при толкова тежки пациенти, за да е успешно лечението, са нужни усилията на мултидсциплинарен екип.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай