Спасиха мъж с прерязана до костта ръка

Съдови хирурзи и ортопеди от университетската болница „Дева Мария“ в Бургас са спасили мъж от Камено след тежък инцидент с електрически трион.

Спасиха мъж с прерязана до костта ръка | StandartNews.com

Съдови хирурзи и ортопеди от университетската болница „Дева Мария“  в Бургас са спасили мъж от Камено след тежък инцидент с електрически трион. Той е бил със съчетана травма, като ръката му е била  прерязана до костта. Разрязани са били мускули, нерви и съдове, включително магистралната артерия и дълбоките вени, които кръвоснабдяват ръката. За късмет свидетелите на инцидента са реагирали адекватно и са поставили веднага на ръката турникет от подръчни материали, с което е било овладяно острото артериално кървене. „В този момент животът на пострадалия е бил въпрос на реакция за секунди. Дори и в двора на болницата да се случи инцидентът, не се ли окаже помощ на място и не се ли спре кървенето, изходът е фатален“, обяснява шефът на клиниката по съдова хирургия доц. д-р Борислав Денчев, д.м. пред Радио Бургас. Хирурзите извършили животоспасяваща операция, която продължила повече от четири часа "Първо пристъпихме към съдовата реконструкция, защото тя е най-важна, ако една ръка бъде лишена от артериално кръвоснабдяване, ние я губим при всяко положение", пояснява д-р Денчев. Наложило се извършване на автовенозна интерпозиция, което на обикновен език означава байпас на ръката.  След като кървенето е овладяно, съдовите хирурзи взимат вена от крака на пациента и я присаждат в лявата ръка, като по този начин възстановяват артериалната циркулация. Веднага след това ортопедите започват възстановяване на нервите, тъй като са засегнати два моторни и един сензорен източник.
 Ръката на мъжа от Камено е спасена, а прогнозите на  специлистите за пълно възстановяване са оптимистични. След едноседмично лечение в университетската болница „Дева Мария“, мъжът е изписан и вече се възстановява у дома. За пълното зарастване на нервите и възстановяване на функцията на ръката щяла да се проведе продължителна терапия - година, година и половина. Добрата новина е, че пациентът наистина има този шанс, защото само преди десетина години крайници, получили такива травми, рядко са оцелявали.
Фото - Радио Бургас
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай