Вторник,

Спасиха момиче с уникална операция в наша болница

От: Редактор -
441
Спасиха момиче с уникална операция в наша болница
A
A
A

16-годишно момиче е било спасено от инвалидизация с операция, която се прави за първи път у нас. Интервенцията е осъществена от съдови хирурзи от екипа на проф. Валентин Говедарски в УМБАЛ „Св. Екатерина“, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Досега в страната ни е имало два подобни случая при деца на 10 и 15 г., но те са лекувани извън България с финансиране от Министерство на здравеопазването чрез съдействието на Фонда за лечение на деца в чужбина, като са заплащани големи суми за тяхното пребиваване, диагностика и лечение.

Успешната операция на съдовите хирурзи от УМБАЛ „Св. Екатерина“ е показателен пример, че в България има достатъчно опитни специалисти, които ако разполагат със скъпоструващите консумативи, могат да осигурят адекватно лечение на подобни заболявания.

16-годишната пациентка е постъпила в болницата с постоянни и много силни болки в дясната подбедрица, които датират от 6-7 години и които въпреки диагностиката и оперативното лечение в други здравни заведения, не отшумяват.

След проведения преглед от съдов хирург и извършени ехографски и образни изследвания на артериалната и венозната система, специалистите установяват наличието на артерио-венозна малформация към задната група мускули на дясна подбедрица.

Поради възрастта на момичето е взето решение за провеждане на рядка миниинвазивна интервенция на периферната съдова малформация - емболизация на артериалните клончета, хранещи формацията.

С така приложената процедура се прекъсва патологичния кръвоток във формацията и се предизвиква нейното намаляване. По този начин се облекчават травмиращите симптоми и се предотвратява последваща инвалидност.

 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com