Спасиха крака на млад мъж с рядко заболяване

Заради болестта на Бехтерeв, която е хронично артрозно заболяване, пациентът е „отключил” рядката диагноза ацетабуларен тунелен синдром

Спасиха крака на млад мъж с рядко заболяване | StandartNews.com

Ортопедите от ВМА спасиха крака на 30-годишен пациент с болестта на Бехтерев след уникална за България 3D операция. Младият мъж вече е изписан след 4-часовата интервенция, извършена от проф. д-р Неделчо Цачев, който ръководи Катедрата по ортопедия и травматология и екипа му, съобщиха от лечебното заведение.

Скъсяването на крака на младия мъж е компенсирано след поставянето на имплант от последно поколение и пациентът се възстановява. Над 4 месеца е продължила подготовката на екипа за първата подобна операция у нас, разкри проф. Цачев.

Снимка: ВМА

Заради болестта на Бехтерeв, която е хронично артрозно заболяване, пациентът е „отключил” рядката диагноза ацетабуларен тунелен синдром. При нея, заради увреждането на костта, бедрената глава и шийка буквално навлизат в таза.

Кракът се скъсява с няколко сантиметра, движенията силно се ограничават и са много болезнени”, допълва ортопедът.

Уврежданията поради болестта на Бехтерев не позволяват на пациента да се постави класически имплант.

„Освен това, ако използваме т.нар. циментна става, тя предполага ревизиране след средно 10 години, което не е приемливо при толкова млад пациент”, обяснява професорът.

Затова той се свързва с колегата си д-р Владислав Райков – ортопед с тясна специалност по 3D предоперативно планиране, защитил докторантура в Швейцария.

„Благодарение на резултатите от скенер, той изработи компютърен модел на костта, който да ни позволи да преценим как най-точно да разположим импланта, за да е успешна реконструкцията”, разказва проф. Цачев.

Виртуалната операция е осъществена успешно на практика от ортопедите на ВМА.

„За 4 часа успяхме да запълним „издълбаното” дъно на ацетабулума с кост на пациента, да позиционираме ставата добре и да компенсираме скъсяването на крака”, разкрива подробности от интервенцията травматологът.

„За първи път у нас правим реконструкция с компютърен модел, в чужбина имат опит и досега пациентите трябваше да пътуват за скъпо лечение там. Напредваме бавно, но сигурно – това е хубавото”, оптимист е проф. Цачев.

   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай