Софиянци подсмърчат и кашлят на поразия

Заболеваемост от респираторни инфекции в големи мащаби отчитат от педиатричното отделение на „Пирогов“ и личните лекари в София

Софиянци подсмърчат и кашлят на поразия | StandartNews.com

Заболеваемост от респираторни инфекции в големи мащаби отчитат от педиатричното отделение на „Пирогов“ и личните лекари в София, предаде БНР.

В „Пирогов“ има пет деца с грипна инфекция, останалите случаи са пневмонии, бронхиолити и други, съобщи доц. Ирен Цочева, завеждащ отделението.

Заради голямото търсене на бързите тестове за грип наличните са свършили, очакват се нови доставки.

„Заболеваемостта е доста сериозна. Възрастовата група е от кърмачета до 18-годишна възраст. По-голяма част от хоспитализираните са до 10-годишни“, обясни доц. Цочева.

Подобно е положението и в извънболничната практика на д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар от София: „Идват с температура, която се появява от пълно здраве, с болка в гърлото, със суха кашлица, температура, която трудно се повлиява. Децата са отпаднали, сънливи“.

Заради усложнената грипна обстановка повечето родители настояват на децата, които имат симптоми на заболяване, да се направят грипни тестове. Лекарите обаче посочват, че бързите тестове не са 100% достоверни.

Бързите тестове не се заплащат от Здравната каса и всеки родител може да заведе болното дете в микробилогична лаборатория и да направи теста, за да се определи дали има грипен вирус и от кой тип е. Педиатрите са категорични, че не във всички случаи има нужда да се прави грипен тест. При типична клинична картина в грипен сезон се приема диагнозата „грип“.

Препоръките на лекарите за избягване на заразяването са – избягване на събиране на деца на големи групи, стоене в затворено пространство, лична хигиена, хранене с повече плодове и зеленчуци, проветряване на пространството, в което пребиваваме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай