Случаите на западнонилска треска са около нас

4 са починали в Гърция от началото на сезона и един в Румъния

Случаите на западнонилска треска са около нас | StandartNews.com

Случаите на западнонилска треска в Европа само от началото на лятото са 46. Девет от тях са в Северна Гърция. Притеснителното е, че от началото на сезона от петимата починали от западнонилска треска - четирима са в Гърция, 1 в Румъния. Мерките, които трябва да се предприемат, са пръскане за комари и унищожаване на комарите във водоемите, заяви в Сутрешния блок на БНТ директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му у нас тази година са се дали много пари за самолети, които са пръскали 600 кв. км около Дунав.

В София мерките срещу комарите започват от края на март-април, за да се унищожат яйцата в заблатените места. Има екологични препарати, които унищожават само комарите и не пречат на пчелите.

По думите на проф. Кантарджиев хората трябва да взимат мерки и да не допускат комари в стаите, да ползват естествени репеленти като лавандула и мента, да не ходят на места, където има много комари.

Комарите хапят през една фланелка - ако не искаш да те хапят по гърба, трябва две фланелки, каза проф. Кантарджиев.

Ако западнонилската треска засегне нервната система и мозъка и то при възрастни хора над 60-годишна възраст смъртността е от 10 до 20 процента, каза още той.

По отношение на ентеровирусите, които причиняват възпаления на нервната система, проф. Кантарджиев заяви, че е най-важна хигиената на ръцете. Той препоръча на майките да не ползват за децата си спиртни кърпички, защото спиртът не убива тези вируси, а да ползват кърпички с хлорхексидин.

Що се отнася до кърлежите - който го ухапе кърлеж, трябва да вземе две таблетки доксациклин, а децата маркоролиден антибиотик, за да се предпази от заболяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай