Словакия удря К-19, ние - не. Защо?

Направиха се своевременни масови тестове на населението.

Словакия удря К-19, ние - не. Защо? | StandartNews.com

Словакия извърши подвиг, който не е успяла никоя друга страна: Тества почти цялото си тийнейджърско и възрастно население, за да разбере колко са заразените с коронавирус, писа „Политико”.

В понеделник премиерът на страната Игор Матович заяви, че програмата на Словакия за тестване и карантина, осъществена през последните два уикенда, е помогнала да се намалят наполовина случаите на зараза.

През първия уикенд на ноември Словакия, чието население наброява 5,5 милиона, тества 3,6 милиона души, без малки деца и някои по-възрастни хора.

Тестваните хора, показали положителен резултат, трябваше да бъдат поставени под карантина.

Този уикенд (6-8 ноември) бяха тествани още над 2 млн.души. Изследването беше извършено само в по-тежко засегнатите райони, като нивото на заразяване се оказа доста по-ниско благодарение на по-рано издадените заповеди за карантина.

Като се вземат предвид районите, където е извършено тестването през двата уикенда, нивото на заразяване е спаднало от 1,47% през първия уикенд на 0,62% от тези, в които са били извършени тестовете през втория.

"Вървим към тежка зима. Имаме изключително ефективен инструмент с антигенното тестване, който намалява дела на заразените хора с 58 процента", заяви Матович.

Всички трябва да носят със себе си удостоверения, че са се изследвали и че пробите им са били отрицателни.

                                                    Системата

От първите тестове става ясно, че 1,06% от хората са с коронавирус. Общо 3 625 322 словаци на възраст над 9 години са били подложени на антигенни тампонни тестове за един уикенд, като 38 359 са се оказали положителни.

Тестваният брой представлява 95% от целевото население от около 3,8 милиона.

Цялото население на страната е 5,4 милиона, което го прави най-голямата държава, провела досега национална програма за тестване.  

Идеята е, че отрицателен резултат от теста освобождава хората от вечерен час, наложен тази седмица, и им позволява да влизат в магазините, при условие че те показват резултата.

Деца под 10 години не бяха задължени да бъдат тествани, а на хора над 65 години и тези със сериозни медицински състояния също не беше препоръчано да се явят.

Словашката програма за тестване предизвика интерес от цяла Европа, тъй като дебатите продължават. Въпросът е дали общото тестване е най-добрият начин за борба с коронавируса.

Британски екип пътува до Словакия миналия уикенд, за да стане свидетел на тестването, с желание да извлече уроци преди програма за масово тестване, която трябва да стартира в Ливърпул.

                                                             Втора фаза

След първото тестване е направено второ- на 6-8 ноември. Смята се, че то е необходимо, тъй като антигенните тестове не са много чувствителни през първите няколко дни от инфекцията на човек. Втората фаза на тестване се проведе в 45 от 79 окръга на Словакия, където процентът на заразени е бил по-висок от 0,7%.

Словакия е по-богата от България - $ 21,039 спрямо $ 9,738 БВП на глава от населението, но за България цената на антиген тестовете е постижима

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай