Вторник,

Скандал в Пловдив! Пускат само ваксинирани студенти

От: Редактор -
922
Скандал в Пловдив! Пускат само ваксинирани студенти
A
A
A

Заповед на ректора на Медицинския университет в Пловдив предизвика недоволство сред студенти. Според документа, приет на Ректорски съвет, задължително условие за достъп на студентите до присъствени упражнения е представяне на сертификат за ваксинация, документ за преболедуване на COVID-19 или отрицателен тест, съобщи БНТ. 

Според ректора на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева заповедта дава възможност за връщане на присъствено обучение, от която студентите са били лишени в голяма степен предните четири семестъра. Медицинското образование изисква класическо обучение в клинични условия, но то би било възможно само при максимално безопасни условия.

Настоящата заповед се отнася само за студентите, що се отнася до преподавателите - 70 процента от тях са ваксинирани, останалите са преболедували. За тях също ще бъдат формулирани изисквания до началото на учебната година.

"Повечето от нашите студенти имат досег с болни в лечебни заведения. Там също има рестрикции. На болните се изискват отрицателни тестове, за да бъдат хоспитализирани, а някъде са забранени свижданията.

Ние сме водени от стремежа да защитим тези пациенти в университетските болници, които ще бъдат представени на студентите в тяхното обучение", обясни проф. Мурджева.

 

 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията