Вторник,

Шок с цените на лекарствата. Защо не могат да поевтинеят?

От: Иван Ангелов -
1125
Шок с цените на лекарствата. Защо не могат да поевтинеят?
A
A
A

Най-важният проблем с цените на лекарствата е ДДС. Няма логично обяснение защо един регулиран сектор като лекарствата да бъде с 20% ДДС, а други, нерегулирани сектори да бъдат с намален или с премахнат ДДС. Мнението изрази пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

"Нека да излязат тези, които след изборите ще управляват, и да кажат защо се запазва ДДС на лекарствата в този вид, каква е причината", призова той.

Според него за лекарствата по лекарско предписание извън НЗОК ДДС следва да бъде 9%, а за частта, която се заплаща от Касата – нулев. Така по думите му ще се икономисат средства, ще се осигури и по-голям процент реимбурсация.

"И едно лекарство да липсва, за един пациент, значи имаме недостиг, неудовлетворена здравна потребност, което трябва да бъде проблем на политиците, на регулаторите и т.н.", коментира проф. Илко Гетов.

Относно проверките на медикаменти, съдържащи псевдоефедрин, той уточни, че във Франция са установени случаи на сериозни нежелани реакции, има и няколко статии в научни списания. Затова Европейската агенция по лекарствата е започнала да преразглежда профила на безопасност на продуктите, които съдържат тази съставка.

"Може би ще се стигне до някакви ограничителни мерки", прогнозира Гетов. Според него обаче няма опасност пациентите да останат без лекарства, защото конкуренцията в този сектор е много голяма.

Неговото лично мнение е, че тези лекарствени продукти трябва да бъдат отпускани по лекарско предписание.

"Защо има лекарства, които не са абсолютно достъпни? Всеки производител решава дали в една държава да пусне едно лекарство на пазара, или не. В тази посока също се мисли за промени в законодателството на европейско ниво, така е да можем да задължим производителите да бъдат налични лекарства за всички пациенти в ЕС по едно и също време, а не да ходим до Испания, Гърция, Италия…", подчерта Илко Гетов относно лекарствения туризъм.

По темата с искането на България да се оттегли от споразумението за колективното закупуване на ваксините на "Пфайзер" срещу ковид Гетов отбеляза, че "Covid не е приключил, ще приключи тогава, когато СЗО каже – край на пандемията и трябва да сме готови за всякакви бъдещи изненади".


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com