Що е то "бирено сърце"

Страстта към алкохола и месото се отразява неблагоприятно на здравето на сърдечно-съдовата система, предупреди кардиолог

Що е то "бирено сърце" | StandartNews.com

Страстта към алкохола и месото се отразява неблагоприятно на здравето на сърдечно-съдовата система. За опасностите предупреди кардиологът, заслужил лекар на Руската федерация, Юрий Серебрянски . Той говори за опасностите от някои лоши навици, в интервю за Москва-24.

Независимо от дозата, всеки алкохол има токсично действие върху организма, каза лекарят. Пиещите бира, казва той, се сблъскват с така нареченото бирено сърце. При това заболяване сърцето се увеличава по размер и стените му губят еластичност, което в крайна сметка води до миокардна дистрофия и сърдечна недостатъчност.

При пушачите съдовете се стесняват и сърдечният ритъм се променя - пулсът може да се увеличи до 120-140 удара в минута. „Това е разбито сърце. Засяга се автономната нервна система, която регулира съдовия тонус “, обясни той. Пушенето също може да доведе до различни видове аритмии, предупреди Серебрянски.

Лекарят препоръчва да се спазва диетата и да не се преяжда. Особено опасно според него е да се прекалява с месо и мазнина. Серебрянски обясни, че това е пряк път към наднорменото тегло, което води до развитие на мастна дегенерация на сърцето и неговото отслабване. 

В заключение кардиологът призова да се спазва режимът на сън и да се спи около осем часа на ден. „Сърцето трябва да почива през нощта, но вместо това то бие и бие често. Това също е вредно “, обясни той и призова да не се пие кафе, за да се компенсира липсата на сън, тъй като това може да доведе до аритмии и сърдечна недостатъчност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай