Четвъртък,

Ще лекуват българите от ковид с лекарството на Тръмп

От: Стандарт -
743
Ще лекуват българите от ковид с лекарството на Тръмп
A
A
A

В България до две седмици ще бъде внесен препаратът, който изправи болният от COVID-19 американски президент Доналд Тръмп на крака за два-три дни, пише Труд бг.

Това се случи в началото на октомври 2020 г., а приложението на моноклонарни антитела на този етап бе само експериментално.От четвъртък, медикаментите Ronapreve и Regkirona - моноклонални антитела, вече имат официално разрешение за употреба от Европейската агенция за лекарствата (ЕМА).

Моноклоналните антитела се вливат директно със системи в човешкия организъм.

Регулаторът препоръчва разрешаване на Ronapreve за възрастни и деца над 12 г. (децата трябва да са поне 40 кг), които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са в риск от усложнения или тежки форми на заразата.

По отношение на Regkirona, комитетът за хуманна медицина към ЕМА препоръчва той да се използва за пациенти над 18 г., които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са в риск от усложняване на инфекцията.

Препаратът Ronapreve е произведен от швейцарския фармацевтичен гигант Roche заедно с американската биотехнологична фирма Regeneron, както и Regkirona - разработен от южнокорейската компания Celltrion, са първите моноклонални антитела, които получават положителна оценка от европейския регулатор и се присъединяват към списъка с продукти срещу COVID-19, които се препоръчват за лечение на COVID-19 като Remdesivir и Dexamethasone.

Моноклоналните антитела са протеини, които се свързват със спайк протеина (S - протеина) на SARS-CoV-2. Той е от основните оръдия на вируса, с който навлиза в човешките клетки.

Изводите на ЕМА са, че лечението с моноклонални антитела драстично намалява хоспитализациите и смъртните случаи от COVID-19 при пациенти с висок риск от тежка форма на болестта.Друго изследване показва, че Ronapreve намалява шансът за заразяване, ако член на домакинството е заразен с вируса. Изниква обаче въпросът как ще се прилага при по-леките форми или за предотвратяване на заразяване, при условие, че ще се ползва само в болничната помощ.

Още в средата на октомври служебният здравен министър Стойчо Кацаров обяви, че министерството ще кули 3 000 дози моноклонарни антитела, за които се очаква разрешение на ЕМА.

Здравното министерство е предприело стъпки за осигуряване на първата антивирусна терапия за КОВИД на таблетки, която ще се прилага за домашно лечение. Това е препаратът на Merck - Molnupiravir.

Лекарството е разрешено за употреба при хора над 18 години, които са дали положителен тест за КОВИД-19 и при които има поне един рисков фактор за тежко протичане на болестта, като например наднормено тегло или сърдечно заболяване. Лекарството Molnupiravir е предназначено да се приема два пъти дневно в продължение на пет дни от хора на домашно лечение с лека към средна форма на COVID.

Медикаментът атакува ензим, който коронавирусът използва, за да се възпроизвежда; в генетичния му код се вкарват грешки, които забавят способността му да се разпространява и да превзема човешките клетки. Така се очаква да се поддържат ниски нива на вируса в тялото и да се намали тежестта на заболяването.

От Merck обявиха, че очакват да произведат 10 милиона курса от това лечение до края на тази година, като най-малко 20 милиона курса за лечение ще бъдат произведени през 2022 година.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички