Само българите в Европа си мислят, че ще ги чипират

Никой друг не раззива такива теории на конспирациите

Само българите в Европа си мислят, че ще ги чипират | StandartNews.com

"България е уникална в ЕС с едно - едва ли има друга държава, в която застъпниците на конспиративните теории и антиваксинално настроените специалисти имат толкова голяма трибуна, колкото у нас. Това прави впечатление на експертите, които следят темата за ефекта от ваксините срещу Covid-19 в различните страни по света". Това каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, завеждащ лабораторията по инфекции на мозъка в Университета в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Той обясни, че официалната наука работи на принципа на съгласието и единични мнения и становища, които не се позовават на доказателства, нямат особена стойност.

По думите на д-р Илиев засега не се знае "колко време работят ваксините":

"Ако антителата са спаднали месеци след поставянето на ваксината, това не означава, че т.нар. клетъчен имунитет не работи".

Той подчерта, че от ситуацията във Великобритания се вижда, че 6-7 месеца след началото на ваксинацията и РНК, и векторните ваксини продължават да са стабилни, включително и за Делта варианта.

"Ваксината не пази 100% от разболяване, но във всички държави с висок процент на ваксиниране, почти няма ваксинирани срещу Covid-19, които да се налага да се лекуват в болница. Т.е. заразяването може да се случва, но протичането е изключително леко".

Според д-р Аспарух Илиев може би трябва да има изисквания към заетите в сферата на здравеопазването, като подчерта, че е много важно всички лекари и медицински сестри да бъдат ваксинирани:

"Това са рискови професии. Представете си, че в един момент някой лекар в болница се разболее - това става инкубатор, който ще зарази много чувствителни хора, които не са ваксинирани".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай