Руската ваксина - спорна, но в действие

Изпитана е само върху 76 души, започва работа върху трети препарат

Руската ваксина - спорна, но в действие | StandartNews.com
  • Над 20 страни поискаха повече от 1 милиард дози
  • Изпитана е само върху 76 души, започва работа върху трети препарат

С пускането на първата партида ваксина за профилактика на коронавирусната инфекция "Gam-Covid-Vak" Русия сякаш печели надпреварата за създаването на ефективна защита срещу смъртоносната зараза. Лекарството, разработено от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология на Министерството на здравеопазването на Гамалея, получи името "Sputnik V". Ваксината премина необходимите тестове за качество в лабораториите на Роздздравнадзор и бе пусната в гражданско обращение, но наистина ли това е начинът да спрем вируса. Ръководителят на центъра Кирил Дмитриев заяви, че фондът е получил заявки за закупуване на милиард дози от повече от 20 страни. В същото време той отбеляза, че Русия се е договорила за производството на ваксината в пет държави, а наличният капацитет позволява

производство на 500 милиона дози годишно

Руски региони получиха първата партида от ваксината Sputnik V за цивилна употреба. Съответно населението започна да се ваксинира. Специалните служби в Министерството разработват логистични вериги, с които доставката на лекарството из цяла Русия да бъде максимално улеснена. Регистрацията на ваксината позволява ваксиниране на цялото население, но според руския министър на здравеопазването Михаил Мурашко първо ще бъдат защитени групите, изложени на най-голям риск от COVID-19 - медици и учители. Докато фаза I и II от клиничните изпитвания за ваксината са завършени, фаза III, включваща 40 000 участници все още предстои.
Колкото повече хора се ваксинират обаче, толкова повече растат критиците на препарата. Притеснява ме фактът, че Русия изпита ваксината само на 76 души - по 38 в двете фази на проверка, би камбаната д-р Константин Андреев, вирусолог и специалист по инфекциозните заболявания в медицинския център "Хауърд Хюз" в САЩ, който е роден и израснал в Русия. За сравнение той изтъква факта, че само за втората фаза на изследванията, правени от AstraZeneca заедно с Оксфордския университет, които също разработват ваксина, са били привлечени над 1000 участници. Безпокои ме и липсата на контролна група, получаваща плацебо, както и фактът, че в изследването не са били включени възрастни пациенти, които са най-застрашени от странични явления, коментира още д-р Андреев. Той пита дали е бил спасен времевият интервал между първата и втората фаза на изследването, както и защо резултатите са били публикувани без да се дочака края на 180-дневния срок на наблюденията, каквито уверения бяха дадени от учените, разработващи ваксината.
Въпреки това Русия вече е ваксинирала високопоставени служители, включително министъра на отбраната Сергей Шойгу и кмета на Москва Сергей Собянин. Президентът Владимир Путин заяви, че ваксината е тествана на една от дъщерите му като тя е получила само лека реакция.

Путин се похвали в речта си пред ООН

че Русия е създала първата в света ваксина срещу коронавирус, въпреки че не е завършила мащабните клинични изпитвания. Той заяви, че Русия е отворена за партньорство с други страни.
Според доц. Андрей Чорбанов от института по микробиология към БАН в момента сме свидетели на първия етап на руската ваксина - да се докаже, че предизвиква имунен отговор. Но това не означава, че тя работи. Най-важното на този етап за ваксината обаче е, че не е ясно дали тя предпазва от заболяването. Ясно е само, че генерира имунен отговор. До година и половина вече ще има медицинска, биологична причина да бъдат приложени тези ваксини, които сега ударно се разработват по света. Преди този период всяко решение е политическо, това е и причината не учени, които ги разработват, а производители и политици да говорят за бъдещата ваксина, посочи доцентът.
Двадесет и шест учени от Италия също нямат доверие на ваксината. Те подписаха отворено писмо, поставящо под въпрос надеждността на данните, представени в резултатите от ранните етапи на руската ваксина. Обръщайки се към редактора на The Lancet, международното рецензирано медицинско списание, в което московският институт "Гамалея" публикува резултатите от ранните си проучвания, учените казаха, че виждат модели в данните, които изглеждат "много малко вероятни". В писмото, публикувано на страницата на личния блог на един от подписалите се, се казва, че данните от резултатите от изпитването фаза I / II показват, че множество участници съобщават за идентични нива на антитела. Учените обаче заявиха, че базират заключенията си на обобщения на данните за резултатите от руското изпитване, публикувани в списанието, а не на самите оригинални данни. Институтът "Гамалея", който разработи ваксината, отхвърли критиката.
Наскоро публикувани рецензирани изследвания на ранни клинични проучвания заявиха, че руската ваксина не е причинила сериозни неблагоприятни ефекти при пациентите, но се отбелязва, че са необходими по-дълги проучвания, за да се установи нейната ефективност.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира руснаците като каза, че са

прескочили няколко проучвания

но се надява, че ще "работи". Той заяви, че САЩ могат да започнат да разпространяват коронавирусна ваксина в средата на октомври, часове след като висш здравен служител заяви, че ваксина може да бъде налична едва през декември. Докато ваксините обикновено се развиват години, администрацията на Тръмп инвестира милиарди долари, за да ускори разработването, производството и разпространението на ваксините. По тази причина излязоха теории, че президентът Доналд Тръмп се намесва в разработването на потенциалните ваксини, тъй като експертите по инфекциозни болести и учени заявиха, че се притесняват от процеса на одобрение на ваксината в САЩ, защото може да се влияе от политиката, а не от науката. По време на изслушване сенатор Елизабет Уорън обвини Тръмп, че е пренебрегнал учените и е притиснал Администрацията по храните и лекарствата да одобрява продукти въз основа на "слаби доказателства".
Русия си дава сметка, че спешно трябва да намери защита. Броят на заразените с Ковид-19 продължава да расте. Страната официално достигна повече от 1 милион случая на коронавирус и почти 18 000 смъртни случая, откакто регистрира първия през март.
Четири поредни дни тази седмица броят на заразените надхвърли 6000 души. Увеличава се и коефициентът на разпространение на заболяването - от 0.8 преди месец до над единица в момента. 80% от легловия фонд в болниците в страната е запълнен. Затова и Министерството на здравеопазването разреши клиничните изследвания върху хора на трета руска ваксина срещу инфекцията. Тя се разработва във Федералния научен център "Чумаков" на Руската академия на науките и ще бъде поставена на 3000 души в Санкт Петербург, Киров и Новосибирск. От месец напредва и работата по втората ваксина, която се създава в Новосибирския научен център по вирусология и биотехнология "Вектор".
Междувременно световните агенции гръмнаха за нов, революционен метод за предпазване от коронавирус.

Учените са открили нанотела

които могат максимално ефективно да блокират навлизането на Covid-19 в клетките. Резултатите от проучването са публикувани в списание Nature Communications, съобщава РИА Новости.
Специалисти от шведския Каролински университет инжектираха южноамериканска лама алпака с шиповиден протеин, с помощта на който коронавирусът попада в клетките на тялото и след 60 дни нейните кръвни проби показаха силен имунен отговор. След това учените клонираха и изследваха последователността на нанотела от В-лимфоцити на животното, които участват в производството на антитела. В резултат на това изследователите идентифицираха тип нанотяло, което се прикрепя към тези части на шиповидния протеин, които се свързват с рецептора ACE2 и с повишена ефективност предотвратява проникването на вируса в клетките на тялото.
Учените отбелязват, че откритите нанотела са значително по-малки по размер от конвенционалните антитела, по-прости са и по-рентабилни за производство и могат да бъдат адаптирани и от хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай