Русе заслужава да бъде европейски град на спорта

Русе заслужава да бъде европейски град на спорта | StandartNews.com

Всяко евро, инвестирано в спорта, спестява три за здравеопазване, казва Пламен Стоилов

Пламен Стоилов е кандидат на ГЕРБ за втори мандат като кмет на Русе. Той коментира перспективите пред града, който бе избран за Eвропейски град на спорта през 2016 г.

- Г-н Стоилов, по време на откриването на многофункционалната зала "Булстрад Арена" на 23 юли, стана ясно, че Русе е избран за Eвропейски град на спорта през 2016 г. Какво ще донесе това на града?
- Русе се развива с високи темпове и избирането ни за Европейски град на спорта е поредното доказателство в тази посока. Фактът, че Европа се спря на Русе, означава две неща: първо - изключителна възможност за града ни да утвърди и развие масовия спорт и второ - огромна отговорност към русенци за създаване на условия за активно участие в спортна дейност, привличане на нови инвестиции и инфраструктурни проекти. Основната ни цел през 2016-а г. ще е да насърчим физическата активност във всички възрастови групи, включително и сред хората с увреждания.
През следващата година спортният календар на града ще бъде наситен с нови и интересни събития в сферата както на професионалния, така и на масовия спорт. Тези иновативни и модерни прояви

ще привлекат много посетители от страната и чужбина

което от своя страна ще развие местния бизнес. Доказано е, че всяко евро, инвестирано в европейски град на спорта се възвръща като 14.8 евро от инвестиции в свързани бизнес сектори, в това число хотелиерство, ресторантьорство, развлекателни индустрии, недвижими имоти и т.н. По този начин Русе ще се утвърди като спортен център на Дунавския регион.
- По начало всеки град на спорта трябва да бъде ориентиран към масовия спорт. Колко са активно спортуващите в града и какви са възможностите за практикуване спортна дейност?
- В местните клубове и организации спортуват около 20 000 души от всички възрастови групи. За мен обаче, е много важно да обръщаме внимание и на най-малките. Ето защо ние продължаваме да работим, за да предоставяме по-добри възможности за изява и спорт на русенските деца. С целеви средства построихме мултифункционална спортна зала в Гимназията по европейски езици и открихме ново игрище с изкуствена настилка за футбол. Със съдействието на Общината през тази година в Русе беше създадена детска футболна школа "Дракончета" към ФК "Дунав", която още със стартирането си привлече стотици деца от детски градини и училища. За нас е важно и другото правило, че всяко евро, инвестирано в спорт, намалява с 3 евро изразходваните средства за здраве. Да бъдем граждани на град, който носи титлата "Европейски град на спорта", преди всичко

означава да сме участници и зрители на 365 дни спорт

- Какви инвестиции са направени в спортната инфраструктура през последните години?
- През последните 4 години в спорта и спортната база на Русе вложихме повече средства отколкото за последните 30 години, взети заедно. Инвестирахме в реконструкция и модернизиране на спортната инфраструктура, свързана с професионалните и приоритетните за Русе спортове. Вече разполагаме със съвременна лекоатлетическа писта, сертифицирана с Клас А2. Обновяваме Градския стадион. Активно работим за подобряване състоянието на материално-техническата база за развитие на спортовете стрелба с лък, лека атлетика, кану-каяк, борба, гимнастика, футбол, фехтовка, тенис на маса.

С откриването на "Булстрад Арена", Русе има възможността да бъде домакин на десетки спортни състезания от най-висок ранг и културни събития на световно ниво. Залата ще предостави изключително благоприятни условия за развитието на града, привличайки стотици хиляди туристи годишно, талантливи спортисти и личности. Наред с това обновихме и изградихме над 100 детски площадки, а над половин милион лева годишно отделяме от общинския бюджет за подпомагане дейността на спортните клубове. В някои русенски квартали вече направихме спортни площадки, площадки за фитнес и за стрийт фитнес. Мотивирани сме до края на следващия мандат във всеки район на града да има такива модерни съоръжения, от които се възползват стотици русенци.
- А какво друго предстои?
- Работа! За периода 2015-2019 г. ще сбъднем още една мечта на поколения русенци - ще изградим модерен закрит плувен басейн с олимпийски размери. Стадион "Дунав" ще промени изцяло облика си, а на Градския стадион ще бъдат обновени тревната настилка, осветлението, озвучителната система и трибуните. Имаме изключителни спортисти, които трябва да съумеем да задържим, създавайки им условия за развитие. Именно поради тази причина ще довършим ремонта и обзавеждането на Гребната база "Липник", ще ремонтираме залата за борба, самбо и джудо в спортен комплекс "Локомотив" и ще изградим нов тенис комплекс в Парка на възрожденците. Пътят, по който вървим е дълъг, но вярвам, че заедно сме по-силни и заедно можем да утвърдим Русе като водещ спортен център в страната. Затова ще модернизираме спортен комплекс "Ялта" - ще топлофицираме залата за тенис на маса; ще изградим тренировъчна лекоатлетическа база; ще ремонтираме закрития басейн за гребни спортове в спортен комплекс "Ялта". На територията на бившия автополигон ще обособим комплекс за подготовка на водачи на автомобили, към който ще функционират също и картинг писта и зона за майсторско шофиране. Ще търсим възможности за обновяване на базата на Хиподрума и

изграждане на модерен комплекс за конен спорт

Всичко това с една единствена цел - да утвърдим Русе като град-лидер, достоен да носи титлата "Европейски град на спорта"!
- Какви събития се очакват през 2016-а по този повод?
- 2016 се очертава като една силна спортна година, в която заемат място турнири с дългогодишни традиции и много нови спортни дейности в различни направления. През 2016 г. ще се проведат и много срещи с професионални спортисти, с ветерани, с деца и младежи, с хора с увреждания, които ще станат част от общата идея за масов спорт.

В залите и терените на Русе ще се проведат международни и национални състезания по лека атлетика, баскетбол, волейбол, художествена гимнастика, борба, бадминтон и тенис. През 2016 г. спортният календар на града е ориентиран именно към масовия спорт, към русенските граждани. Затова за тях са предвидени състезания по конен спорт, ориентиране, тенис, футбол, водни спортове, триатлон, шахмат, акробатика, фехтовка, спортна стрелба, колоездене и др. В сферата на атрактивните и екстремни спортни събития са включени състезания по източни бойни изкуства, моторни спортове, водни спортове, авио- и корабомоделизъм, риболов, ролерфестивал и скейтбординг, фигурно пързаляне. Ще станем свидетели и на много стрийт-събития, в които културата и спорта вървят ръка за ръка. Сред тях са второто издание на парада на ретро автомобили, градски турнир по фигурно колоездене, който за първи път в Русе ще представи виртуози на колела, ще има улични акробати и артисти, пленер "Спортът и градът", аукцион за спортни трофеи, Международен турнир по спортни танци и много други събития.
- Какви мерки предприемате за подобряване на спортната инфраструктура в училищата и детските градини?
- За нас е важно, децата на Русе да бъдат преди всичко здрави, а спортът е здраве. Ето защо ще инвестираме в изграждането на нова спортна зала с басейн в СОУ "Васил Левски", а до Държавното спортно училище "Майор Атанас Узунов" ще изградим ново футболно игрище с изкуствена тревна настилка и съблекалня. Вече разполагаме и с разработени проекти за

ремонт на 8 русенски училища и 6 детски градини

Имаме подготвени проекти и за подобряване енергийната ефективност на множество други обекти, а от модернизираната образователна инфраструктура ще се възползват над 5 000 ученици и преподаватели.
- Какво Ви мотивира да продължите?
- Моят екип, заедно с местните спортни клубове и организации, полагаме огромни усилия, за да продължаваме да утвърждаваме Русе като град, отворен за младите хора. Нашата мотивация и основна движеща сила през последните 4 години беше съвместното ни желание да възродим Русе и да върнем позициите си на град- лидер. Смело мога да заявя, че успехите, които постигаме са поредното доказателство, че когато сме в един отбор, можем да побеждаваме заедно!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай