Родителите против масово тестване на децата

В момента се събират декларации за съгласие или отказ

Родителите против масово тестване на децата | StandartNews.com

Голям проблем е нежеланието на родителите за масово тестване на децата за коронавирус. Това коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Здравните власти предлагат учениците да се тестват за COVID-19, за да се гарантира по-дългото им присъствено обучение. Идеята е това да стане с бързи антигенни тестове. В момента се събират декларации за съгласие или отказ от родителите. Проф. Ангелов обясни, че при антигенен тест не се взема кръв, а "само материал от носа с четчица".

Министърът каза още, че четвъртата фаза на ваксинационната кампания у нас ще обхване хората с хронични заболявания, както и тези на възраст над 65 г. Имунизацията ще се осъществява в кабинетите на личните лекари или от мобилни екипи.

Ваксината на AstraZeneca ще се прилага и на пациенти над 55 години, тъй като такива били европейските препоръки. Вчера беше решено всички дози от нея, които пристигат у нас, да бъдат поставяни веднага, без да се заделят такива за втора имунизация. Целта е да се ускори ваксинацията, обясни проф. Ангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай