Събота,

Ръкавиците могат да увеличат риска от зараза

От: Стандарт -
445
Ръкавиците могат да увеличат риска от зараза
A
A
A

Носенето на ръкавици не само не намалява риска от заразяване с новия коронавирус, а напротив – увеличава го, предупреждават британски експерти, съобщава БТА, цитирайки в. Мирър.

"Състояния, близки до коронавируса, се разпространяват чрез кашлица и кихане, които образуват капчици вода или слуз, съдържащи вируса - обяснява д-р Симран Дио. - Тези капчици се разпръскват във въздуха и така инфекцията се разпространява при контакт с тях".

Макар ръкавиците да предпазват ръцете от контакт с тези капчици, те остават по повърхността им, при това могат да останат задълго там, ако ръкавиците не се перат. Това увеличава риска от заразяване с вируса, когато човек докосне лицето си или храна с ръкавици, както и рискът от предаване на вируса на други.

Съветът на д-р Дио е ръцете да се мият често със сапун и вода или да се използва почистващ гел навън.

Ръкавиците не трябва да се възприемат като алтернатива на добрата хигиена. Първият съвет е да мием ръцете си със сапун и вода, или да използваме гел на алкохолна основа за 20 или 30 секунди, особено след като човек е бил в обществен транспорт" - казва д-р Дио.

"Когато кихате и кашляте, използвайте кърпичка, за да прикривате устата си и след това я изхвърлете възможно най-бързо" - допълва тя


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията