Революция от "Бионтек". Ваксина срещу рак

Започва втора фаза от изпитанието на препарата BNT111

Революция от "Бионтек". Ваксина срещу рак | StandartNews.com

Немската компания „Бионтек“ е на път да направи истинска революция в здравеопазването – ваксина срещу рак. Компанията, собственост на големите турски учени, съпрузите Угур Шахин и Йозлем Тюречи, която измисли първата инжекция срещу коронавируса, сега прави пробив в защитата от рак на кожата.

Първият пациент с нелечим рак на кожата вече е ваксиниран с активната съставка, обявиха от компанията. В проучването, което изследва ефективността, поносимостта и безопасността на BNT111 в контекста на лечението на рак на кожата при меланоми, които не подлежат на операция, участват общо 120 пациенти, съобщава Business insider.

Подобно на ваксината от „Бионтек“ срещу Covid-19, лекарството срещу рак BNT111 също използва новата иРНК технология. Тя гарантира, че човешките клетки получават информация за производство на протеин от която имат нужда, за да се борят с патогените.

BNT111 е най-напредналата ваксина от петте срещу рак, които в момента се разработват. Тя ще се използва в комбинация с Libtayo - моноклонално лекарство с антитела за лечение на плоскоклетъчен рак на кожата.

Втората фаза, която в момента започва, се базира на положителните резултати от първата фаза на проучването, в което са участвали 89 души. Резултатите са публикувани през юли 2020 г. в журнала Nature. Първата фаза на проучването доказва безопасен профил и висок отговор при 42-ма пациенти, третирани с BNT111. Този резултат може да се наблюдава както при лечение само с BNT111 така и в комбинация с Libtayo.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай