Реакциите на лекарите за ваксините днес

Стотици продължават да се ваксинират в страната

Реакциите на лекарите за ваксините днес | StandartNews.com

Продължава ваксинирането на медиците, работещи на първа линия, срещу Covid - 19.

Първите медици, на които днес бяха поставени ваксини бяха проф. Огнян Георгиев и д-р Петра Маринова. Пред БНР те споделиха:

"Аз съм психиатър и в работата си се сблъсквам с абсолютно всякакви последици."

"Препоръчвам ви и вие да се ваксинирате".

Ваксинира ги д-р Васил Михайлов, който идва като доброволец:

"Тъй като имам възможност, иначе се занимавам с бизнес. Дойдох, за да съм в помощ на колегите. Сега моя задача е имунизацията, също и антигенните тестове, всичко, което е необходимо".

Директорът на Александровска болница проф. Борис Богов ще изчака реда си за ваксиниране:

"Почти всички, които работят в Covid отделението са изявили своето желание, защото им предстои продължаване на работата, именно на първа линия....За всички болници статистиката (за желаещите да бъдат имунизирани- бел. ред.) е някъде между 37 и 42 процента. Моят ред ще дойде в други ден", каза директорът на Александровска болница.

Д-р Веселин Василев, отговорен лекар в Центъра за спешна медицинска помощ в община Белослав, е първият ваксиниран срещу коронавирус в област Варна. Ваксинацията беше извършена в кабинет в сградата на Регионалната здравна инспекция в морската столица.

Непосредствено след ваксинацията д-р Василев сподели:

"Чувствам се съвсем нормално, не е изобщо болезнено - като за инжекция мускулна. От 20 години съм лекар… Сега по-спокойно ще упражнявам професията си".

Ваксинациите срещу Covid-19 започнаха от днес и в област Добрич. 130 медицински лица ще получат своята ваксинация при първия етап.

Заявилите желание лекари и медицински персонал от областта са близо 500, като броят им се очаква да се увеличи. Ваксинациите се извършват на две места - в сградата на Регионалната здравна инспекция в Добрич, както и в бившето Спешно отделение към Многопрофилната болница.

С предимство за ваксиниране ще бъдат заявилите желание лекари и медицински персонал от двете лечебни заведения, в които се приемат пациенти с Covid-19 - многопрофилните болници в Добрич и Балчик.

През кабинета в РЗИ днес имунизации ще получат 20 медици, а в болницата 25, заяви директорът на Здравната инспекция д-р Светла Ангелова:

"Една трета от медиците в областта са заявили желание да бъдат имунизирани".

Първият ваксинирал се в болницата в Добрич е проф. Енчо Калчев, който от 60 години се занимава с хирургия и на 83 години все още практикува.

"Щом аз, хирургът не се съмнявам. Ваксините, както вече казах, са спасили човечеството".

Първите 240 Covid ваксини пристигнаха и в Регионалната здравна инспекция във Враца, която координира имунизацията в областите Видин, Монтана и Враца. Директорът Кети Ценова обясни, че ваксините трябва да бъдат поставени до два дни и са създадени условия те да се съхраняват общо 5 дни.

По 100 от флаконите са за областите Враца и Монтана и 50 за Видин. Във Враца имунизационните кабинети са в Белодробния диспансер, Многопрофилната болница "Христо Ботев", Спешния център, Комплексния онкологичен център, Първа частна болница, както и общинските болница в Бяла Слатина и Козлодуй.

В Плевен първите ваксини ще бъдат доставени в следобедните часове - към 16:00, като имунизационната кампания се очаква да започне още днес. Съобщението е на една от частните многопрофилни болници. От лечебните заведения в областта отбелязват увеличаване на желаещите медицински лица да се ваксинират.

До този момент няма информация от РЗИ за кампанията и нейната организация. В двете университетски болници в Плевен ваксинирането ще се извърши в следващите дни.

Във втората по големина  болница у нас, държавната Университетска „ Д-р Георги Странски“, работят близо 2 000 души, а над 1/3 са заявили желание да се ваксинират. Говорителят Момчил Цветков посочи:

"Всеки, който желае от медиците от УМБАЛ "Георги Странски" да се ваксинира, подава документи към ръководството. Има желаещи".

Д-р Веселка Мончева от РЗИ-Благоевград обясни:

"Общо за Благоевградска област ни дадоха 40 флакона, което означава 200 дози. Един флакон има по 5 дози. Това е, както разбирате, символична бройка, но месец януари, след 15-и, чакаме много по-големи количества и тогава ще бъде масовата имунизация. Ваксината е годна до 30 декември включително. След като излезе от фризера, тя е годна 5 дни в обикновен хладилник".

Директорът на благоевградската болница д-р Огнян Митев бе първият ваксиниран срещу Covid-19 в областта:

"Според мен, това е единственият начин да пресечем вируса, разпространението, и да се върнем към нормалния начин на живот. Разчитаме на тези ваксини, защото са направени от професионалисти", каза д-р Митев пред БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай