Събориха мита.Цинк и витамин С не помагат при К-19

Витамин Д обаче е много важен, липсата му е опасна

Събориха мита.Цинк и витамин С не помагат при К-19 | StandartNews.com

Всички пием вълшебната комбинация от четирите елемента срещу колид – 19: цинк, селен, витамин D и витамин С. Но американски учени развенчаха мита за чудодейното действие при коронавирус на два от тях - витамин С и цинк.

Витамин С и цинк са безполезни за COVID-19, въпреки популярността на тези добавки, предупреждават американски лекари, съобщи Газета.ру. Нещо повече, продължителното им използване във високи дози води само до допълнителни здравословни проблеми - гадене, диария и киселини.

Добавките с витамин С и цинк са популярни за облекчаване на симптомите на респираторни заболявания, включително COVID-19. Смята се, че витамин С като антиоксидант играе роля в имунния отговор, а цинкът помага на белите кръвни клетки да се борят с инфекцията. Както установиха обаче лекарите от клиниката в Кливланд в САЩ, това мнение е погрешно. Техните изследвания са публикувани в списанието JAMA Network Open, съобщава още руската агенция.

В проучването са участвали 214 възрастни, лекувани от COVID-19 у дома. Учените ги разделили на четири групи, едната от които получавала високи дози витамин С дневно (8000 mg на ден), втората - цинков глюконат (50 mg преди лягане), третата - и двете добавки. Четвъртата група изобщо не е използвала добавки. В продължение на месец пациентите наблюдавали състоянието си, като отбелязвали симптомите и тежестта им.

Оказа се, че нито цинкът, нито витамин С, нито комбинираният им прием по никакъв начин подобряват състоянието на пациентите и не допринасят за облекчаване на симптомите, твърдят учените.

Също така, няма разлика в броя на хоспитализациите и смъртните случаи между групите. Освен това, в групите с добавки, някои от участниците допълнително страдат от страничните ефекти от приема на високи дози добавки - гадене, диария, киселини, сухота в устата, болки в стомаха и т.н.

„За съжаление тези добавки не оправдаха шума около тях“, казва д-р Ерин Микос. от университета Джон Хопкинс.

„Въз основа на резултатите от настоящото проучване, тези добавки не могат да бъдат препоръчани за борба със симптомите на COVID-19“, заключават изследователите.

Повечето хора приемат тези добавки при значително по-ниски дози, така че демонстрацията, че дори високите дози аскорбинова киселина и цинк не осигуряват никаква полза, предполага явна липса на ефективност.

При други респираторни заболявания добавките с витамин С и цинк изглеждат нежелани. Въпреки че дефицитът на цинк води до увеличаване на цитокините и намаляване на производството на антитела, приемането му във високи дози по време на настинка може да съкрати продължителността му само с един ден. Витамин С, макар да се счита за мощна превантивна мярка, изглежда не намалява риска от настинки (някои проучвания обаче показват 8% намаляване на риска при възрастни и 14% при деца). Ако човек вече се е заразил, витамин С няма да му помогне по никакъв начин.

В същото време излишъкът от витамин С инхибира дейността на панкреаса, насърчава образуването на тромби и образуването на камъни в бъбреците, както и растежа на тумора. Твърде много цинк за дълъг период от време води до спад в нивата на мед в организма, намаляване на нивото на „добрия“ холестерол и влошаване на имунитета.

Изследователските групи обаче не губят надежда - в Китай и САЩ експертите изучават ролята на аскорбинова киселина, прилагана интравенозно, в борбата с дихателната недостатъчност. Ролята на витамин С, витамин D и цинк като профилактични средства срещу COVID-19 също се изучава. Но съществуващите доказателства досега сочат, че не трябва да разчитате на такива добавки за лечение на болести.

Липсата на витамин D в организма обаче по време на COVID-19 наистина може да бъде опасна, предупреждават лекари от Imperial College London. Те откриха силна връзка между тежестта на COVID-19 и географската ширина - в Северното полукълбо, където преобладава сезонният дефицит на витамин D, са наблюдавани по-тежки случаи.

Витамин D играе роля в имунната система, като помага да се активира в отговор на бактерии и вируси, постъпващи в тялото. Когато нивата на витамин D са нормални, имунитетът работи по-ефективно, обясниха изследователите.

Вирусът е насочен към протеинов скок на повърхността на клетките, наречен ACE2, който е част от системата ренин-ангиотензин (RAS). Освен всичко друго, ASD регулира кръвното налягане и възпалителния отговор. По време на репликацията вирусът може да изчерпи АСЕ2, причинявайки цитокинова буря - неконтролирано възпаление, което уврежда собствените тъкани на тялото. Недостигът на витамин D от своя страна предотвратява предотвратяването му. Предвид разпространението на дефицита на витамин D, авторите на работата препоръчват неговия профилактичен прием във високи дози - до 4000 IU.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай