Разработват ваксина срещу бактерия, причиняваща безплодие

Клиничното изпитване фаза 1 е успешно

Разработват ваксина срещу бактерия, причиняваща безплодие | StandartNews.com

Клинично изпитване на ранен етап е приключило с обещаващи резултати за ваксина срещу хламидия, съобщиха изследователи в публикация в списание The Lancet Infectious Diseases, съобщи NBCNews.com.

Засега няма ваксина за защита срещу хламидийната инфекция, която е най-често срещаната бактериална половопредавана инфекция в САЩ според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) . През 2022 г. е имало повече от 1,6 млн. случая.

Хламидиите остават една от най-честите причини за безплодие при жените, припомни д-р Джей Варма, професор по здравни науки в Weill Cornell Medicine в Ню Йорк.

Ако остане нелекувана, инфекцията може да причини тазова възпалителна болест и последващи репродуктивни проблеми за жената, подчерта той.

„Една такава ваксина ни е крайно необходима“, коментира д-р Дейвид Харви, изпълнителен директор на Националната коалиция на директорите на отделите по полово предавани болести.

В момента в САЩ се наблюдава ръст на тези инфекции, който специалистите определят като най-значимият от 50-те години на миналия век насам.

Знае се, също така, че хламидиите могат да причинят очна инфекция, която е отговорна за загубата на зрение при 1,9 милиона души по света, допълват експерти.

Клиничното изпитване фаза 1, ръководено от изследователи в Обединеното кралство и Дания е установило, че експерименталната ваксина е безопасна и предизвиква имунен отговор. Проучването е проведено от 2020 г. до 2022 г. и участниците са разделени по равно между здрави мъже и жени на средна възраст 26 години. Изследователите са тествали няколко различни дози за ваксината и участниците са получили или ваксината, или плацебо в три отделни дни за период от почти четири месеца.

Проучването все още е на ранен етап, като предстои второ, по-голямо изпитване във фаза 2, което ще проучва ефективността на ваксината. „Надеждата е, че един ден ваксината ще може да предотврати както инфекция в репродуктивната система, така и в очите“, коментира Джес Дитрих, старши изследовател в Държавния серумен институт на Дания и водещ автор на изследването. Освен инжекция в ръката, хората в проучването също са получили ваксина под формата на капки за очи.

„Бях много приятно изненадан, защото е наистина трудно да се предизвика имунитет в окото“, каза д-р Дитрих.

Учените смятат, че е особено предизвикателство да се върви към изследвания за потенциално ефективни ваксини за инфекции, предавани по полов път и смятат, че този процес ще продължи, пише zdrave.net.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай