Вторник,

Обявиха първата грипна ваканция

От: Редактори -
313
Обявиха първата грипна ваканция
A
A
A

Вече е факт първата грипна ваканция в страната този сезон. Тя е обявена в Община Хисаря, съобщиха от Регионалното управление на образованието в Пловдив.

Според официалната заповед на кмета на града инж. Пенка Ганева всички учебни заведения на територията на Хисаря затварят врати за периода от 15 до 20 януари.

Получено е писмо от Регионалната здравна инспекция, с което се препоръчва пускането на децата във ваканция заради високия брой заболели от грип.

"Общо за общината броят на отсъстващите деца е 35%. В училището във Веригово вчера липсваха 50% от възпитаниците му, а днес са повече. В гимназия "Хр. Смирненски" са над 30%. По тази причина обявихме грипна ваканция", обясни Ганева.

Грипът поваля за часове и започва с рязко покачване на температурата, главоболие, болки в мускулите и ставите. Останалите симптоми са суха кашлица, хрема, отпадналост. При някои пациенти има и силно повръщане.

Само преди дни проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести, обяви, че в националната референтна лаборатория по грип са потвърдени случаи на пациенти с двата вида вируси от А тип - пандемичния H1N1, популярен като свински грип, и H3N2, както и случаи на грип от В тип - от линията "Виктория".

Освен в столицата и Бургас, откъдето бяха съобщени първите случаи с тежко протичане, вече има приети за лечение в болниците в Русе, Сливен и Смолян.

Очаква се пикът на грипа да е в края на януари и началото на февруари. 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com