Проф. Момеков: Covid-19 има три фази

По думите му ваксината AstraZeneca ще е основна ваксина за доста големи нации по света

Проф. Момеков: Covid-19 има три фази | StandartNews.com

„Вирусът е странен, защото при него има три фази, от които едната засяга белия дроб.“

Това каза за "Денят ON AIR" председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.

 „На този етап не е ясно доколко ваксините ще спрат разпространение на заразата и дистанцията трябва да я спазваме.“

По думите му ваксината AstraZeneca ще е основна ваксина за доста големи нации по света.

"В хода на самите клинични проучвания причинно-следствените връзки се доказват по-бързо. Имаше страни членки, които не направиха особен коментар. Трябва да сме наясно, че ваксината е най-безобидният начин, ако се разболееш, да минеш през болестта. Има всякакви градски легенди и когато на хората им се говорят идиотщини, не следва да ги слушат", обясни още той.

Той е на мнение, че локдаунът е страшен психически. Вирусът е странен, защото при него има три фази, от които едната засяга белия дроб. Терапевтичните подходи са различни, всичко зависи от това в какво състояние попада пациентът в болница.

"Трябва да ценим човешкия живот на първо място. Печалната истина е, че не можем да се чувстваме спокойни априори, трябва да сме внимателни. Още първата доза дава протекции, но въпреки всичко трябва да спазваме  дистанция - ако пазарувате, вземете количка, защото тя дава буфер. Маските бяха въведени като средство в цял свят и където нещата се спазват, ситуацията е по-добре. Истината е, че ваксините имат и плюсове, и минуси. След 10 г. ще можем да си говорим със сигурност. Няколко компании разработват лекарства и се надяваме да са ефективни. Дано дойде време, в което ще върнем към разума", подчерта проф. Георги Момеков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай