Проф. Гетов: Ваксината не пази на 100%

Няма нещо, което може да ви гарантира, че няма да се разболеете никога

Проф. Гетов: Ваксината не пази на 100% | StandartNews.com

„Ваксината не пази на 100 %. Няма нещо, което може да ви гарантира, че няма да се разболеете никога. Затова дори имунизираните трябва да продължат да спазват мерките, защото вирусът продължава да се разпространява".

 Това заяви представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов пред Нова тв.

„Най-голямото преимущество на ваксините е, че те водят до по-леко изкарване на заболяването, ако се разболеем и почти нулева необходимост от хоспитализация. Пример за това е Израел“, добави проф. Гетов.

"ЕМА заключи, че е налице вероятна връзка между ваксината на "АстраЗенека" и появата на тромбози. Поради което тази седмица е одобрена промяна в продуктовата информация на ваксината. Тя ще бъде налична на езиците на държавите членки в сряда", обясни специалистът.

По думите му генералната теория е, че механизмът на вируса и пораженията от него по някакъв начин се екстраполират върху механизма на действие на самата ваксина.

"Самите симптоми, които се появяват след имунизация – главоболие, повишена температура и т.н., са присъщи и за заразените с COVID-19", поясни проф. Гетов.

Професорът препоръча поставилите си първа доза от векторна ваксина, без да имат странични ефекти, да сложат и втора. "Рискът да се появи проблем след това е почти нулев", увери професорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай