Преводачът на Тръмп ни дава бърз тест

Проф. Йонко Мермерски патентова изобретението си

Преводачът на Тръмп ни дава бърз тест | StandartNews.com
  • Проф. Йонко Мермерски патентова изобретението си

Проф. Йонко Мермерски, който доктор по химия, но стана особено популярен у нас, след като превеждаше на Борисов и Тръмп в Белия дом, патентова бърз тест за covid-19. В ефира на Нова тв той разкри повече подробности за него и обясни метода му на действие.

„Принципът му на работа се основава на количеството въглероден диоксид или концентрацията на въглероден диоксид, който съответният пациент издишва", каза проф. Мермерски и сравни теста с един дрегер. Ако има инфекция, човек излъчва по-малко количество въглероден диоксид. Цялата полза от този вид тест е, че той може да скринира симптоматичните болни, които обаче са със здрава белодробна функция”, обясни ученият, който работи в САЩ. Проф. Мермерски е готов да предостави своето изобретение безплатно на България. Апаратът, който може да направи тест по тази методика, го има на пазара и е евтин.

"На база това, което имаме като статистически данни, всеки един тест подобрява надеждността си във времето. Ние сега сме на около 80-90% надеждност”, каза още той.

Според проф. Мермерски тестовете му биха се появили в търговската мрежа много бързо. „Единственото, което ни бави е сформирането на по-голяма група лица, които да използваме, за да направим клиничното изследване по-обширно от това, което до момента сме направили”, каза още той. Ученият работи с четирите министерства в САЩ, които имат отношение към епидемията.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай