Петък,

Представяме бг ваксината пред света

От: Стандарт -
Представяме бг ваксината пред света
A
A
A

Днес е официалното представяне на българската ваксина срещу коронавирус. Това ще стане на 15-тия световен конгрес за ваксини, който ще се проведе онлайн. Ръководител на проекта е проф. Андрей Чорбанов от БАН. Прототипът вече е готов.

В предварително интервю за NOVA от екипа, който работи по ваксината разказаха, че става въпрос за имунизация от ново поколение. Ваксината не е нито на принципа на РНК, нито на векторните ваксини. Има вариант дори да се впръсква, вместо да се инжектира.

Учените се стремят ваксината да стане по-универсална и да може да се използва и при други вируси. Разработката на българската ваксина е частично финансирана от Института "Пастьор" в Париж, тъй като Институтът по микробиология на БАН е член на мрежата на институтите "Пастьор".

Тепърва обаче ваксината трябва да бъде тествана върху хора. От БАН не могат да направят това. Затова се търси фирма изпълнител, която да тества и евентуално произвежда ваксината.

Засега има интерес от фирми извън България и извън ЕС- готови да инвестират. Едната е от Близкия изток, а другата от по-далечния Изток.

"Ако България беше решила да се възползва, ние бяхме решили да го подарим на страната, ако български фирма ги произвежда", посочи пред дни проф. Чорбанов.

От МЗ не отговорили дали може страната ни и "Булбио" да поеме такъв ангажимент. Според проф. Пенка Петрова от БАН обаче явно няма доверие в качеството на този научен продукт. По думите й дори след тестването, продуктът, ако се окаже успешен, той може да се окаже скъп.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички