Постиженията в гръбначната хирургия на ,Сърце и Мозък’ с висока оценка от световен форум

Първо място за доклад за прилагани иновативни техники

Постиженията в гръбначната хирургия на ,Сърце и Мозък’ с висока оценка от световен форум | StandartNews.com

Първо място за доклад за прилагани иновативни техники, изключителен интерес към постигнатите резултати и експертиза на нивото на световните постижения в гръбначната хирургия. Такава е равносметката от поредното успешно представяне на ,Сърце и Мозък’ на световен форум, събрал елита на гръбначната хирургия в Прага. Пред Глобалния конгрес по гръбначна хирургия 2023 г. доц. Димитър Харитонов – началник на клиниката по неврохирургия и един от водещите неврохирурзи у нас, представи опита и постиженията на високотехнологичния болничен комплекс. Тази година единствената по рода си международна среща събра 1500 участници от 82 държави.

„Годишната среща на AO Spine е изключителна възможност за обмяна на опит и представяне на иновативни техники и авангардни технологии в хирургията на гръбначния стълб. Участие взеха 191 лектори от 36 страни, представени бяха рекорден брой резюмета – близо 1500. ,Сърце и Мозък’ изнесе два доклада, обобщаващи опита и постиженията ни в гръбначната хирургия. Особено горди сме, че изложението ни за минимално инвазивната предно-странична хирургия към лумбален сегмент на гръбначния (OLIF) бе отличено с първо място“, информира доц. Харитонов. OLIF е минимално инвазивен метод, при който се правят разрези с големина до 2 мм. В същото време интервенцията позволява реконструкция на целия гръбначен стълб. Докладът обобщава резултатите от 6 избрани случая на Клиниката по неврохирургия, илюстриращи прилагането на модерната технология. Вече 4 години методът се прилага успешно и рутинно от екипа на доц. Харитонов. 

Вторият доклад представи предна лумбална интеркорпорална фузия (ALIF) – изключително ефективен метод, прилаган у нас единствено в болница ,Сърце и Мозък’.

„Видяхме отблизо бъдещето на гръбначната хирургия – роботизирана хирургия, навигационни системи, инструментариуми, ендоскопска гръбначна хирургия, навигация за ендоскопска гръбначна хирургия. Щастлив съм като лекар, че в нашата болница разполагаме с огромна част от представеното оборудване и правим медицина на световно ниво“, коментира доц. Димитър Харитонов. И допълни:

„Неоспорим факт е, че гръбначната хирургия е най-динамичният и бързо развиващ се хирургичен сегмент. По тази причина първите две десетилетия на настоящия век са наречени „Декади на гръбначната хирургия“ (Decades of spine surgery). Технологиите и уменията на хирурзите днес позволяват комплексна изцяло минимално инвазивна хирургия, която беше немислима допреди 10 години.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай