Четвъртък,

Посочиха разликата между ковид и грип ваксините

От: Редактор -
145
Посочиха разликата между ковид и грип ваксините
A
A
A

При грипните ваксини ефективността е не повече от 50%, а ваксините срещу коронавируса имат много по-висока ефективност:"Става дума за съвсем нови стандарти. Това, което се търси, е висока протекция. Не дали ще имаме ваксина, която ще ни предпази от това да кашляме, а въобще да ни предпази от това да се разболеем".  Това заяви проф. Сорен Хайрабедян, имунолог от Института по биология и имунология при БАН пред БНР.

"Ако се ваксинираме с РНК или някоя от другите ваксини, шансът да се разболеем намалява, да се разболеем тежко и да загинем - още повече намалява, но не намалява шансът да пренасяме заболяването.

 Тъй като поне няколко дни преди да се активира имунната система и да изчисти вируса, е възможно той да попадне в дихателните пътища в гърлото и да бъде пренасян. Няма засега убедителни данни дали ваксините могат да произвеждат секреторни антитела, които се намират в лигавиците и на място могат да унищожават вируса. Най-вероятно не се получават в сегашната технология. Може би в следващото поколение ваксини това ще бъде направено".

"Няма смисъл от строг локдаун, защото е много тежък за изпълнение и не съм сигурен, че ще се спазва в България", каза още професорът. Той обясни, че при очакваната трета вълна на пандемията от коронавирус не би трябвало да се повтори тежката ситуация от ноември 2020-а година, защото вече много хора са ваксинирани. 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията