Последна информация от наш експерт за коронавируса

Коронавирусът не е тежък за децата и младите, а за по-възрастните

Последна информация от наш експерт за коронавируса | StandartNews.com

С благодарност към медиите, които осведомиха хората за рисковете от новия коронавируса, се обърна пред бТВ проф. д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести. "Културният човек предупреждава лекаря си, когато се завърне от засегната страна", обясни Кантарджиев.

"14 дни е карантинният период. При това положение личният лекар трябва да звъни всеки ден на потенциално заразения с коронавируса. Човек може да се разболее и 3 дни след като се е заразил", каза още той.

"7 деца под 1-годишна възраст са били болни, но са се излекували. Грипният вирус тече тежко за децата, но новият коронавирус се оказа, че не е опасен за малчуганите. 9 бременни заболели жени в Китай родиха здрави деца. Лекарите сме смаяни – бебета нямаха следи от новия коронавирус. Китай направи чудеса в обгрижване на болните", коментира Кантарджиев.

"А какъв е проблемът с тежкото боледуване при възрастните? Първо, когато човек е на възраст има предходни проблеми. Второ, младите минават коронавируса леко, не разбират веднага, че са заболели и така заразяват възрастните", разкри директорът на Националния център по заразни болести.

"Хората, завърнали се от Китай, трябва да се обадят на лекар при първи симптоми", препоръча проф. д-р Тодор Кантарджиев и припомни, че спиртът убива бактериите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай