Полева болница се вдига за ден. А лекари в нея?

Най-големият проблем в пандемията е липсата на лекари

Полева болница се вдига за ден. А лекари в нея? | StandartNews.com

Полева болница се вдига за ден. Проблемът е, че няма лекари, които да полагат на хората в нея. Тъжната картина обрисува директорът на УМБАЛ „Александровска“ - проф. Борис Богов, в предаването „Беновска пита“ на Канал 3. Повод бяха зачестилите гласове да бъде отново разкрита полевата болница за лечение на COVID-19 в столичната зала „Арена Армеец“, както бе демонстрирано по време на първата вълна на зараза у нас.

 „Може и полева болница с легла за COVID да се направи, но няма кой да ги обслужва. Затова стратегията засега е да се откриват още подобни отделения в работещите болници“, каза нефрологът. Той все пак потвърди, че всеки лекар би трябвало да е в състояние, за да лекува пациенти, инфектирани с коронавирус, тъй като са нужни техники, които се учат до шести курс в университетите. Единствено по-специфични умения се изискват в интензивните отделения за лечение на най-тежките случаи.

„Клиниката по нефрология е с чудесни условия на работа. Дори на колегите им беше предоставен избор да бъдат ситуирани там, където им хареса, но те отказаха“, каза проф. Богов по адрес на протестиращия екип в клиниката, който вкупом подаде оставка, след като работното им място бе преструктурирано за лечение на COVID-пациенти. Той заяви, че още на следващия ден е получил обаждания от бивши служители, които са готови да запълнят тази празнина, за да има кой да се грижи за трансплантираните пациенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай