Пловдив пред грипна епидемия

Регионалната здравна инспекция обяви предепидемични мерки

Пловдив пред грипна епидемия | StandartNews.com

Регионалната здравна инспекция в Пловдив обяви предепидемични мерки в града, съобщават от инспекцията. Преустановяват се плановите операции и свижданията в болниците. Мерките са в сила и за общопрактикуващите лекари. Грипна ваканция за учениците в общината засега няма да има, освен ако не нарастне чувствително броят на болните ученици в следващите дни.

До въвеждането на мерките довело  прогресивното нарастване на болните от остри респираторни заболявания, става ясно от писмо на здравната инспекция с дата 21 януари т.г. В него се казва, че в седмицата от 13 до 19 януари 2020г. в Пловдив има регистрирани 113 болни на 10 000 при регистрирани в страната среден брой болни 132 на 10 000 души.

Това довело до заповед на директора на РЗИ–Пловдив д-р Ваня Танчева–Манчева, с която в лечебните заведения се преустановяват свижданията и плановите операции. Спират се и плановите консултации за здравите бременни и за кърмачетата. Преустановява се провеждането и на профилактични прегледи и имунизации.

Джипитата трябва да преглеждат болните от грип и остри респираторни заболявания по домовете им, се казва в писмото, но тази препоръка на здравните власти не е предпочитана и не се практикува от личните лекари. Лелките в яслите и в детските градини пък трябва стриктно да следят и да връщат болните хлапета по домовете им, се казва още в писмото на здравните власти в Пловдив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай