Планетата на тъжните

Мръсният въздух докарва депресия, увеличава риска от деменция

Планетата на тъжните | StandartNews.com
  • Вредните газове са по-опасни от пушенето на цигари, алкохола и ХИВ
  • Мръсният въздух докарва депресия, увеличава риска от деменция

Замърсяването на атмосферата във всеки смисъл струва скъпо на планетата - води до икономически загуби за милиарди долари и представлява смъртоносна заплаха за хората. Десетки хиляди умират, милиони се разболяват всяка година от лошо качество на въздуха. Наскоро учени установиха, че вредните вещества в атмосферата влияят не само на физическото, но и на психическото здраве, причинявайки тревожност и депресия. Намаляването на вредните емисии и въвеждането на екологични технологии може да спаси човечеството от страдания. Въпреки това, като се има предвид сегашното темпо на решаване на глобалния проблем, е трудно да се повярва в щастливо бъдеще. Има ли решение на проблема, пише "Лента.ру".

Проблемите

Връзката между психичните разстройства и замърсяването на въздуха е доказана от изследователи от университетите в Оксфорд, в Пекин и в Imperial College, London. Учените са наблюдавали 390 000 възрастни в Обединеното кралство в продължение на почти 11 години, оценявайки състоянието на атмосферата в районите, където живеят. Участниците в проучването са диагностицирани в над 13 000 случая с депресия и повече от 15 000 случая на тревожност. В същото време хората от райони с висока концентрация на вредни вещества във въздуха се лекуват от такива заболявания по-често.

"Ново проучване откри връзка между замърсяването на въздуха, безпокойството и депресията в Обединеното кралство, където замърсяването на въздуха е сред най-ниските в света", казва Анна Хансъл, професор по екологична епидемиология в университета в Лестър. Тоест за населението на много други страни рисковете от психични заболявания са в пъти по-високи.

Влиянието на лошото качество на въздуха върху психичното здраве на хората е малко проучено, но учените се надяват, че след тяхното откритие ще има повече изследвания по тази тема, тъй като мащабът на проблема нараства. Вече е известно, че поради повишеното съдържание на вредни вещества в атмосферата, може да се развие не само депресия, но и да се влоши хода на шизофренията и биполярното разстройство.

Британският комитет за медицинските ефекти на замърсителите на въздуха (COMEAP) предупреди, че то застрашава и когнитивните способности на хората. Експертите обясниха, че вредните вещества, вдишани с въздуха, навлизат в кръвоносната система и възпрепятстват притока на кръв към мозъка. На този фон паметта и вниманието се влошават и вероятността от развитие на деменция се увеличава.

Сред по-очевидните и отдавна установени отрицателни последици за здравето от замърсяването на въздуха са сърдечно-съдовите и респираторните заболявания (включително инсулт, рак на белия дроб и астма). Освен това при жените могат да се появят преждевременни раждания, а при недоносени бебета може да се наблюдава изоставане в развитието.

Според наблюденията на учени от Института за енергийна политика към Чикагския университет (EPIC), мръсният въздух е по-опасен за организма от пушенето на цигари, алкохола или ХИВ. Наличието на вредни примеси в атмосферата намалява средната продължителност на живота в света с 2,2 години - за сравнение, зависимостта от алкохола я намалява с 8 месеца. Освен това цигарите и алкохолът могат да бъдат изоставени по всяко време, а замърсяването на въздуха засяга тялото постоянно - невъзможно е да се избегне отрицателното въздействие по собствена воля, подчертаха изследователите.

Рисковете за човешкото здраве и живот сега са по-големи от всякога - през 2021 г. концентрацията на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата достигна абсолютен рекорд в цялата история на наблюденията и всяка година мащабът на бедствието продължава да расте. Метанът (CH4) и азотният диоксид (NO2) също са се увеличили драстично във въздуха по света, добавяйки се към парниковия ефект. В допълнение в атмосферата присъстват формалдехид (HCHO), серен диоксид (SO2), аерозоли и прахови частици.

Високата концентрация на вредни вещества в атмосферата е свързана с човешката дейност. Основните източници на замърсяване експертите свързват с моторните превозни средства, металургичните предприятия, топлоелектрическите централи, химическата промишленост, целулозно-хартиените предприятия и животновъдството. Проблемът се изостря от природни явления - горски пожари, пясъчни бури и вулканични изригвания с отлагане на вулканична пепел.

Близо 99% от световното население живее на места, където качеството на въздуха е под препоръчаните от СЗО нива. Първите пет града в света с най-мръсна атмосфера, според услугата IQAir, са Делхи (Индия), Лахор (Пакистан), Дака (Бангладеш), Кабул (Афганистан) и Колката (Индия).

Щастието е точно зад ъгъла

За подобряването на качеството на въздуха и увеличаването на шансовете на човечеството за дълги години живот без тревожност, депресия и други заболявания, ще спомогне за бързото въвеждане на екологични технологии в различни области.

Например в индустрията е необходимо да се намалят вредните емисии от предприятията, да се подобри системата за улавяне на емисиите и, ако е възможно, да се преместят фабриките извън града. При планирането на градската среда трябва да се обърне внимание на енергийната ефективност на сградите, създаването на зелени площи, подобряването на инфраструктурата и намаляването на площта на населените места.

Развитието на възобновяемата енергия също трябва значително да намали замърсяването на въздуха. В транспортния сектор двигателите с вътрешно горене трябва да бъдат изоставени в полза на електрическите, автомобилните гуми трябва да се сменят навреме и да се създаде удобна система за високоскоростен обществен транспорт и колоездене в градовете. Специално внимание трябва да се обърне на управлението на отпадъците. Важно е да се придържате към принципите на разумна консумация, да сортирате отпадъците, да ги изпращате за рециклиране или правилно да ги изхвърляте.

Въпреки това, за да бъдат полезни тези мерки, те трябва да се прилагат въз основа на данни за качеството на въздуха в конкретни региони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай